Spiritualismi

(engl. spiritualism). Spiritualismilla tarkoitetaan vuonna 1848 alkanutta uskonnollista liikettä, jonka saivat aikaan Margaretta (1838–1893) ja Catherine Fox (1841–1892), 14- ja 11-vuotiaat tytöt Hydesvillestä, New Yorkista. Foxien talossa oli alkanut kuulua ihmeellistä rapinaa ja tömistelyä, jotka tyttöjen äiti tulkitsi henkien toimiksi. Pian perheen tyttäret keskustelivat talossa murhatun henkilön sielun kanssa.

Tyttöjen vanhempi sisko Leah vei Maggien ja Katien Yhdysvaltojen kiertueelle, ja spiritualismi alkoi levitä niin Amerikassa kuin Euroopassakin. Erityisesti ensimmäisen maailmansodan jälkeen liikkeen merkitys kasvoi, kun ihmiset halusivat ottaa yhteyttä edesmenneisiin läheisiinsä. Kannatusta lisäsi kuuluisien henkilöiden kuten fyysikoiden Sir William Crookesin ja Sir Oliver Lodgen sekä biologi Alfred Russel Wallacen myönteinen suhtautuminen. Erityisen suuri merkitys liikkeen leviämiselle oli kirjailija Sir Arthur Conan Doylen lähetystyöllä. Jo 1800-luvun lopussa tämän liikkeen alkulähteet paljastuivat kuitenkin huijaukseksi: Maggie Fox myönsi, että kettumaisen viekkaat Foxin sisarukset olivat tuottaneet ääniä muun muassa vetämällä narun päässä olevaa omenaa portaikossa sekä naksauttelemalla niveliä.

Oppina spiritualismi perustuu näkemykseen, jonka mukaan henkimaailman kanssa voidaan kommunikoida meedioiden välityksellä. Henget voivat puolestaan tuottaa fysikaalisia ilmiöitä kuten koskettaa, liikkua sekä vaikuttaa ihmisiin ja esineisiin. Spiritualismi eroaa spiritismistä siinä, että spiritualismi on tarkasti ottaen uskonto, kun taas spiritisti on kuka tahansa, joka kommunikoi henkien kanssa. Usein tällaista erottelua ei kuitenkaan tehdä.

Katso: Conan Doyle, Sir Arthur; Meedio; Parapsykologia.

Kirjallisuutta: Bullough 1985; Hines 1988; Hoffmaster 1984.

alkuun palaa