(engl. feng shui). Feng shui on vanha kiinalainen kaupunkisuunnittelu-, arkkitehtuuri- ja sisustussuunnittelumenetelmä. Se perustuu vitalistiseen oppiin chi-elämänenergiasta. Feng shui -suunnittelulla tavoitellaan harmoniaa eli chin vapaata ja estymätöntä virtausta. Käytännössä tämä tarkoittaa asuinympäristön suunnittelua ja muuttamista hyvinvoinnin sekä menestyksen edistämiseksi.
Feng shui on herättänyt suurta kiinnostusta myös länsimaissa ja Suomessa. Aiheesta järjestetään luentoja, seminaareja, kirjoitetaan kirjoja ja lehtiartikkeleita, sitä esitellään televisiossa, ja ammattimaiset feng shui -neuvojat antavat sisustusohjeita, jopa kansainvälisille yrityksille. Feng shui keskittyy länsimaissa lähinnä juuri sisustamiseen. Sitä voidaan soveltaa niin yksityisasuntoihin kuin työpaikoille ja myymälöihinkin.
Talon tai huoneiston kalustamista varten tarvitaan feng shui -opin mukaan tietoa chin (tai maaenergian tms.) liikkeistä ja jakautumisesta. Chitä paikannetaan kompassin (lo pan) avulla. Tosin tässä on oppiriidan paikka. Jotkut eivät käytä sisustamisen ohjaamisessa traditionaalista kompassia, vaan ns. ba kua -diagrammia.
Feng shui -sisustusneuvot ovat kahdenlaisia. Suurin osa neuvoista on melko itsestäänselviä tai täysin järkeenkäypiä: Taloja ei kannata rakentaa jyrkkärinteiselle, vaan loivarinteiselle seudulle. Pidä asuntosi siistinä. Heitä pois tai korjaa rikkoutuneet esineet. Tuuleta hyvin. Älä pidä kuihtuneita ja kuolleita kasveja asunnossasi. Peilit avartavat ahtaita tiloja. Vaihda rikkinäiset lamput. Sisusta makuuhuone mielummin tummilla kuin kirkkailla väreillä. Älä nuku kirkkaan valon alla. Pidä WC-pöntön kansi suljettuna. Älä ripusta sukulaisten kuvia kellariin tai vastapäätä WC:n ovea. Siirrä siivousvälineet komeroon käytön jälkeen.
Toisaalta jotkut neuvoista ovat ilmiselvästi maagisia: Asunnossa ei saa olla useita ikkunoita, jottei chi karkaa. Palapeili rikkoo ihmisen eheyttä. Mappeihin voi kerätä hyvää energiaa onnenkolikoilla. Myös niin sanottujen järkevien neuvojen selitykset ovat outoja ja perusteettomia. Esimerkiksi rikkinäiset lasit pitää korvata ehjillä, sillä muuten henkilö vahingoittaa ”symbolisesti” suuta ja siten puhetaitoaan (ilmeisesti konkreettisesti). Ja koko ajan taustalla kummittelee elämänenergia chi.
Entä mikä on feng shuin tieteellinen asema? Ainakin jotkut feng shuin harjoittajat ovat ilmeisen vilpittömästi sitä mieltä, että kyseessä on luonnontiede tai että feng shuin muuttaminen tieteeksi on (lähi?)tulevaisuuden haaste. Mutta jos feng shui -väitteiden joukosta poistetaan järkevät sisustusneuvot (jotka jokainen normaaliälyinen kansalainen näyttää pystyvän itsenäisesti selvittämään) kysymys on vain ikivanhan vitalistisen opin ”tieteellistämisestä”. ”Energiat” ja L-langat eivät feng shuita pelasta.
Jotkut ovat puolestaan sitä mieltä, että vaikkei chi-teoriasta nyt tarvitse niin välittää, feng shui kuitenkin toimii. Pitää varmastikin paikkansa, että feng shui toimii, tosin ei feng shui -mestareiden kuvaamasta syystä. Ympäristöllä, arkkitehtuurilla ja sisustuksella on vaikutusta viihtyvyyteen ja mielialaan, ja sitä kautta elämänlaatuun laajemminkin. Esimerkiksi huonekalujen uudelleenjärjestely tai uusien ostaminen voi olla hyvinkin innostavaa ja inspiroivaa. Kysymykseksi kuitenkin nousee, tarvitaanko tämän ymmärtämiseen itämaista mystiikkaa?
Kirjallisuutta: Jokinen 1998.