Heaven’s Gate

Heaven’s Gate -niminen ufouskovaisten ryhmä nousi maailmanlaajuisten tietoisuuteen, kun sen jäsenet tekivät joukkoitsemurhan maaliskuussa 1997. Yhdysvaltalaiseen itsemurharyhmään kuului 39 jäsentä, 21 naista ja 18 miestä. Heitä johti Marshall Applewhite, joka uskoi olevansa avaruusolento.

Marshall Herff Applewhite syntyi papin perheeseen Teksasissa vuonna 1931. Hän opiskeli musiikkia ja toimi sitten musiikin opettajana vuoteen 1970 asti. Tuolloin Applewhite erotettiin katolisesta koulusta, koska hänellä oli suhde miesoppilaaseen. Seuraavana vuonna Applewhite hakeutui psykiatriseen sairaalaan, koska hän halusi ”parantua homoseksuaalisuudestaan”. Hän oli myös masentunut ja hän kuuli ääniä.

Sairaala-aikana Applewhite tapasi sairaanhoitaja Bonnie Lu Nettlesin (s. 1927?). Astrologiaan ja reinkarnaatioon uskova Nettles sai Applewhiten vakuuttuneeksi, että he olivat avaruusolioita toisesta ulottuvuudesta, jotka olivat tavanneet edellisessä elämässä. Pian he muodostivat kiinteän, mutta täysin platonisen suhteen; Nettles jätti miehensä ja neljä lastaan, Applewhite oli jo aikaisemmin jättänyt vaimonsa ja kaksi lasta.

Applewhite ja Nettles uskoivat olevansa ne kaksi todistajaa, joista kerrotaan Johanneksen ilmestyksen 11. luvussa: ”Minä annan kahdelle todistajalleni tehtäväksi julistaa sanaani säkkivaatteeseen pukeutuneina… Taivaasta huudettiin kovalla äänellä: ’Nouskaa tänne!’, ja… profeetat nousivat pilven kannattelemina taivaaseen.” He kutsuivat itseään nimellä ”The Two” (Kaksikko), tai lempinimillä kuten Bo ja Beep, Him ja Her tai Do ja Ti.

Do ja Ti uskoivat, että heidän tarkoituksenaan on varoittaa ihmiskuntaa Luciferista ja maailmanlopusta. Kaksikko kertoi seuraajilleen heidän kaikkien olevan avaruusolentoja, jotka oli vain varastoitu ihmisen kehoon. Samoin he kertoivat avaruusaluksesta, joka tulisi hakemaan heidät ”toiseen ulottuvuuteen” vuonna 1975; kaksikko oli tulkinnut Ilmestyskirjan pilven tarkoittavan lentävää lautasta. Avaruusalusta ei kuitenkaan näkynyt.

Seuraajia lähti, mutta heitä tuli myös tilalle. Do ja Ti saivat kuuluisuutta. Skeptikko Martin Gardnerin mukaan kaksikosta tehtiin jopa tv-sarjan pilottijakso, joka esitettiin Yhdysvalloissa vuonna 1982. Kaksikon tiet erosivat vuonna 1985, kun Nettles eli Ti kuoli syöpään. Ero ei kuitenkaan ollut lopullinen, sillä Do väitti olevansa häneen yhä yhteydessä: Ti oli vain siirtynyt toiseen ulottuvuuteen.

Do siirtyi puolestaan internettiin Heaven’s Gate -nimellä (suom. Taivaanportti). Seuraajat ansaitsivat ryhmälle rahaa tekemällä www-sivuja. He ostivat huvilan Santa Festä. Siellä ryhmä heräsi rukoilemaan kello kolme aamulla. He tutkivat Raamattua intensiivisesti. He noudattivat tiukkoja sääntöjä ja joskus he kommunikoivat vain kirjoittamalla. He söivät ainoastaan kaksi ateriaa päivässä. He pitivät isoja vaatteita, jotta he näyttäisivät sukupuolettomilta ja mahdollisimman epäseksuaalisilta. Do ja seitsemän miesjäsentä oli kastroitu.

Ryhmäläiset olivat katkaisseet suhteet sukulaisiin ja ystäviin. Jokaiselle annettiin uusi nimi.

Muille ryhmäläiset kertoivat Luciferin houkuttelevan ihmisiä seksiin, itsekkyyteen ja huonoihin tapoihin. He kertoivat muuttavansa käyttäytymistään ennen kuin he siirtyisivät ”seuraavalle tasolle”, Taivaan valtakuntaan. He varoittivat ympäristön tuhoutumisesta. He uskoivat muun muassa astrologiaan, jälleensyntymiseen ja kanavointiin. Ja he odottivat merkkiä.

Merkki tuli Hale-Bopp -komeetan muodossa. Amatööritähtitieteilijä Chuck Shramek kertoi havainneensa ison objektin komeetan perässä. Emory-yliopiston valtio-opin professori Courtney Brown — joka tutkii myös psyykikkoja — kertoi puolestaan, että kolme selvänäkijää oli samaa mieltä Shramekin kanssa, ja että tuo objekti oli avaruusalus.

Vaikka selvisi, että Shramekin ottaman valokuvan objekti oli kaukainen tähti, ja että Brownin esittämä kuva oli väärennös, niin Do ja hänen seuraajansa uskoivat Tin tulleen hakemaan heitä taivaan portille. Ryhmäläiset kuvasivat videoita, joissa he kertovat odottavansa innoissaan seuraavalle tasolle siirtymistä. Lopulta he pukeutuivat mustiin housuihin, paitaan ja Niken kenkiin, ja tappoivat itsensä myrkyllä. Sänkyjen viereen jokainen oli asettanut pakatun matkalaukun, ja taskuihin hieman rahaa.

Muutamaa kuukautta myöhemmin, toukokuussa 1997, kaksi entistä jäsentä yritti tehdä itsemurhan. Toinen heistä onnistui tuolloin, toinen uudessa yrityksessä kuukausien kuluttua. Myös muutamia muita itsemurhayrityksiä tehtiin.

Taivaanportti-ryhmän toiminta kuulostaa oudolta, mutta sen piirteitä on esiintynyt muissakin uskonnoissa: itsekkyyden korvaaminen epäitsekkyydellä, kehon vähättely, seksuaalisuuden kieltäminen, askeesi, toive paratiisista, valittujen pelastuminen taivaallisten lähettiläiden avulla, kuoleminen uskonnon inspiroimana… Erikoista siinä on vain jumalallisuuden ja avaruusolioiden yhdistyminen: nykyisin enkelit saapuvat lentävillä lautasilla.

Kirjallisuutta: Aldorfer 1997; Gardner 1997; Genoni 1997; Kurtz 1997; Nickell 1997b.

Katso: Ufo; Ufouskonto.

alkuun palaa