James Randi Educational Foundation

(JREF). James Randi Educational Foundationin perusti taikuri James Randi vuonna 1996. Sen tarkoituksena on tutkia paranormaaleja, okkultistisia ja yliluonnollisia ilmiöitä koskevia väitteitä sekä tarjota tietoa näistä asioista kaikille kiinnostuneille. Järjestö jakaa vuosittain Pigasus-palkintoja.

Vuosien varrella James Randi on kerännyt yli miljoonan dollarin palkkiosumman henkilölle, joka kykenee suorittamaan minkä tahansa paranormaalin ilmiön valvotuissa olosuhteissa. Palkkiosumma on kerätty 2000 dollarin sitoomuksin ympäri maailmaa. Useat psyykikot ovat kritisoineet Randia siitä, ettei varmaa takuuta palkkiosumman saamiselle ole. Vuonna 1998 JREF ilmoitti luoneensa erityisen 1 000 000 dollarin tilin, mistä palkkio kyetään vaivattomasti maksamaan. Jos paranormaali ilmiö kyetään esittämään, JREF ottaa vastuulleen rahojen keräämisen sitoomuksen tehneiltä henkilöiltä, jolloin myös 1 000 000 dollarin ylimenevä osa maksetaan. Menettely antaa kaikille psyykikoille takuuvarman mahdollisuuden osoittaa todelliset kykynsä.

Jotkut psyykikot ovat esittäneet täyden luottamuksen omiin kykyihinsä, mutta kritisoineet rahanhankkimisen olevan heidän arvonsa alapuolella. Heille JREF ehdottaa yli 1 000 000 dollarin palkkion voittamista, ja palkkiosumman lahjoittamista nälkään kuoleville lapsille, AIDS-tutkimukseen tai mihin tahansa hyväntekeväisyyskohteeseen. Auttavan käden antamisella ei ole muita esteitä kuin kykyjen puute.

Katso: http://www.randi.org/; Pigasus-palkinto; Randi, James.

alkuun palaa