M.I.B.

(engl. men in black, M.I.B.). Kirjainlyhenne M.I.B. tulee sanoista ”men in black”. Käsite viittaa salaperäiseen, mustiin pukuihin sonnustautuneeseen kaksikkoon tai kolmikkoon, jonka tarkoituksena on estää ihmisiä kertomasta muille ufokokemuksistaan. Näiden miesten on esitetty olevan valtion agentteja tai ihmisiksi tekeytyneitä avaruusolioita, ja heidän uskotaan omaavan para­psyykkisiä kykyjä.

Lyhenteen M.I.B. otti käyttöön ufo-kirjailija John Keel, mutta itse ilmiö on lähtöisin kustantaja-kirjailija Gray Barkerin kynästä. Kirjassaan They knew too much (1956) Barker kertoi ensimmäisen M.I.B.-tarinan. Barkerin kirjoittajaystävä John Sherwood on tiivistanyt näiden tarinoiden peruskuvion seuraavasti: ”Joku näkee ufon ja yrittää kertoa siitä maailmalle. Yllättäen silminnäkijän luokseen saapuu kolme miestä mustissa puvuissa ja isoa mustaa autoa ajaen. Tämän jälkeen silminnäkijä vaikuttaa liian pelokkaalta puhuakseen ufosta”.

Sherwoodin mukaan nyt jo edesmennyt Barker ei paljoakaan välittänyt siitä, tarjosiko hän kirjoituksensa totena vai ei, kunhan juttu oli mielenkiintoinen. Ja usein keksittyjen mysteerien mielenkiintoisuus kasvaa, kun ne tarjoaa tositapahtumina. Barker näkikin paljon vaivaa saadakseen mielikuvitukselliset tarinat näyttämään tosilta. Sherwoodin mukaan tämä koskee myös M.I.B. -tarinaa.

Vuonna 1997 aiheesta tehtiin toimintakomedia Miehet mustissa, jonka pääosissa olivat Tommy Lee Jones ja Will Smith. John Sherwoodin mielestä on osuvaa, että elokuva on nimenomaan komedia, koska M.I.B.:ssä on suureksi osaksi kyse vain kirjailija Gray Barkerin ”suuresta vitsistä”.

Katso: Ufo.

Kirjallisuutta: Sherwood 1998.

alkuun palaa