Magia

(engl. magic). Magialla tarkoitetaan pyrkimystä vaikuttaa maailman tapahtumiin ja ilmiöihin keinoin, jotka eivät perustu todellisiin syy-seuraus -suhteisiin. Samankaltaisuusmagia perustuu ajatukseen, jonka mukaan jossain määrin samankaltaisten asioiden välillä vallitsee syvempi yhteys. Vihollista esittävän voodoo-nuken pistely neuloin on esimerkki samankaltaisuusmagiasta.

Kosketusmagia perustuu puolestaan ajatukseen, jonka mukaan joskus yhteydessä olleet asiat ovat pysyvästi yhteydessä toisiinsa. Kun vihamies yritetään tehdä hulluksi pistämällä hänen hiuksiaan pyörimään kosken kivenkoloon, kyseessä on kosketusmaaginen toiminta. Kosketusmagia ilmenee myös psykoskopiassa, oletettussa kyvyssä kertoa esineen historiasta vain koskettamalla sitä.

Kosketusmagia ei aina ole pahansuopaa, vaan sillä pyritään myös myönteisiin asioihin. Esimerkiksi kun ihanteensa jääkiekkomailalla pelaava juniori kuvittelee olevansa mailan vuoksi parempi maalintekijä, mailaan liittyy edellisen omistajan vuoksi maagisia ominaisuuksia. Kun mies syö härän kiveksiä tai poronsarviuutetta parantaakseen potenssiaan, kyseessä on puolestaan positiivinen samankaltaisuusmagia. Yhteisöä tai sen jäseniä hyödyttävää magiaa kutsutaan valkoiseksi magiaksi ja vahingoittavaa mustaksi magiaksi.

Katso: Amuletti; Henkiparannus; Maaginen ajattelu; Talismaani; Taikausko.

Kirjallisuutta: Beyerstein 1992; Lindeman-Viitasalo 1995a; Rozin ja Nemeroff 1990.

alkuun palaa