Virtsaterapia

(engl. urine therapy). Skeptikko Martin Gardnerin kirjoittaman artikkelin perusteella voidaan todeta, ettei uskomuslääkinnän parissa tunneta luovuuden rajoja: jopa virtsaa ja ulosteita käytetään sairauksien parantamiseen. Mistään uusista terapiamuodoista ei ole kyse, ja ne esiintyvät monissa eri kulttuureissa. Esimerkiksi intialaisessa ayurveda-menetelmässä alkoholismia, anoreksiaa, pahoinvointia, huonoa ruuansulatusta ja muita sairauksia hoidetaan vuohen ulosteilla, jotka on pesty virtsalla. Virtsa tunnetaan ayurvedan piirissä ”elämän vetenä”.

Eräs yhdysvaltalainen kirjoittaja on sitä mieltä, että virtsalla voidaan hoitaa esimerkiksi syöpää, malariaa, nivelreumaa, AIDS:ia, tuberkuloosia, masennusta, eturauhasongelmia ja sokeritautia. Toiset kirjoittajat kyllä toteavat, että virtsan juomisesta voi aiheutua sivuoireita, joiden tosin väitetään olevan ”aivan normaaleja”: pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, näppylöitä, ihottumia, sydämentykytyksiä, ripulia, levottomuutta ja kuumetta!

Virtsaa juodaan, siinä kylvetään, ja sitä on käytetty korva, nenä ja silmätippoina. Virtsalla on myös tehty suolihuuhteluja, ja vakavissa tapauksissa sitä on annettu ruiskeina! Virtsaa käytetään myös homeopaattisesti veteen sekoitettuna.

Tieteellisiä tutkimuksia virtsaterapiasta ei olla tehty, eikä sitä siten voi suositella sairauksien hoitoon.

Katso: Uskomuslääkintä.

Kirjallisuutta: Gardner 1999.

alkuun palaa