Presidentit sätkynukkeina

Ranskan presidentti Francois Mitterrandilla oli virkavuosinaan salainen neuvonantaja. Niin myös Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reaganilla. Nämä neuvonantajat olivat ikävä kyllä astrologeja.

Viime keväänä Sorbonnen yliopistossa astrologiasta väitellyt Elisabeth Teissier kirjoitti vuonna 1997 kirjan ”Sous Le Signe de Mitterrand”, jossa paljasti toimineensa Ranskan presidentti Francois Mitterrandin neuvonantajana seitsemän vuoden ajan. Teissier, Ranskan tunnetuin astrologi, kertoi tähtien ohjanneen Mitterrandia lähes hänen jokaisessa poliittisessa päätöksessään, myös Persianlahden sodan aikana.

Nancy Reagan taas on paljastanut muistelmissaan ”My Turn” (1989), että käytti astrologi Joan Quickleyn palveluksia myös seitsemän vuoden ajan halutessaan varmistaa, että hänen presidentti Ronald Reaganille laatimansa päiväohjelmat olivat mahdollisimman turvallisia.

Hussein ja Hitler

Ensimmäisen kerran, kun Francois Mitterrand kysyi Elisabeth Teissieriltä astrologisia neuvoja, kertoi tämä, että jokin merkittävä historiallinen tapahtuma näkisi päivänvalon marraskuussa 1989. Ja kuinka sattuikaan: juuri silloin kaatui Berliinin muuri.

Mitterrand vakuuttui Teissierin taidoista ja alkoi käyttää hänen palveluksiaan lähes kaikkien kohdalle osuvien tärkeiden asioiden yhteydessä. Kohta Teissier taas ennusti presidentille, että jotakin merkittävää on tapahtumassa, tällä kertaa kesän 1990 aikana. Ja: kyseisen vuoden elokuussa Irak valloitti Kuwaitin.

Mitterrand oli myyty. Hän pyysi Teissieriä laatimaan välittömästi Saddam Husseinin horoskooppisen kartan, jotta saisi tietää diktaattorin seuraavat liikkeet. Teissier ryhtyi puuhaan ja kertoi näkevänsä Husseinin vetävän joukkonsa takaisin. Astrologin mukaan tämä oli Husseinilta looginen, odotettavissa oleva liike, koska diktaattoriin näyttivät vaikuttavan samantyyppiset astrologiset voimat kuin aikanaan Adolf Hitleriin.

Rahastusta, seksiä?

Kun Mitterrandin voimat alkoivat eturauhassyövän takia ehtyä, kyseli hän Teissieriltä tietoja sairautensa kehittymisestä. Astrologi kertoo kirjassaan kieltäytyneensä kommentoimasta asiaa, vaikka oli varma, ettei Mitterrand tule näkemään vuotta 1997. Mitterrand kuoli tammikuussa 1996.

Teissier julkaisi kirjansa Mitterrandin kuoleman jälkeen. Ymmärrettävästi hänen epäiltiin värittäneen kirjaansa haluamallaan tavalla. Astrologi kuitenkin puolustautui väittämällä lukuisten todistajien voivan kertoa hänen vierailuistaan Mitterrandin luona. Myöhemmin hän paljasti Mitterrandin luvalla äänitettyjä puhelinkeskusteluja asiansa todistaakseen.

Kirjassaan Teissier sanoo, ettei hänen tarkoituksenaan ole rahastaa edesmenneen asiakkaansa maineella ja asemalla. Mitterrand ei koskaan maksanut hänelle frangiakaan palveluksista. Erään teorian mukaan Mitterrand sietikin Teissieriä vain, koska heillä oli keskenään seksuaalinen suhde.

Kerro se, mitä haluan kuulla

Myös Yhdysvaltojen presidentin Ronald Reaganin kerrotaan toimineen usean virassaolovuotensa ajan astrologian määrittelemien ”normien” mukaan.

Kuten tiedetään, Ronald Reagan ja hänen vaimonsa Nancy olivat elokuvatähtiä 50-luvun Hollywoodissa. He olivat myös läheisiä ystäviä silloisen julkkisastrologi Carrol Righterin kanssa. Myöhemmin he tutustuivat psyykikko Jeane Dixoniin, joka toimi Nancyn henkilökohtaisena neuvonantajana vuosikausia.

Politiikkaan myöhemmin ryhtyneestä Ronald Reaganista alkoi 1970-luvulla tuntua siltä, että hänellä olisi mahdollisuuksia tulla valituksi USA:n presidentiksi. Nancy-puolisolle asiasta kasvoi pakkomielle, ja miehensä onnistumisen taatakseen hän kääntyi huuhaa-tuttaviensa puoleen.

Dixonin kykyihin Nancy oli menettänyt uskonsa, koska tämä oli mennyt ennustamaan (ihan oikein), ettei Ronald tule valituksi presidentiksi vuonna 1976. Nancy halusi löytää yliluonnollisia metodeja käyttävän konsultin, joka kertoisi hänelle juuri sen, mitä hän haluaa kuulla. Hän tapasi Joan Quickleyn, joka myös kertoi, ettei vuosi 1976 tule olemaan Ronaldin vuosi. Niinpä Quickleykin vajosi unohduksen suohon – joksikin aikaa.

Nollaan päättyvien vuosien kirous

Kului neljä vuotta. Käynnissä oli Reaganin toinen presidenttikampanja. Nyt Quickley otti yhteyttä Nancyyn varmana siitä, että tällä kertaa, vuonna 1980, Ronald tulisi menemään läpi. He keskustelivat Ronaldin astrologisesta kartasta ja Quickley kertoi siihen liittyvistä hyvistä päivistä, jolloin pitää toimia, ja huonoista päivistä, jolloin pitää vetää matalampaa profiilia. Joitakin Quickleyn ehdotuksia toteutettiinkin kampanjan aikana. Ja niin Reagan voitti Jimmy Carterin ja tuli valituksi presidentiksi.

Ensimmäiset kuukaudet Valkoisessa talossa kuluivat onnellisissa merkeissä, eikä Nancyllä ollut mitään tarvetta ottaa yhteyttä Quickleyiin. Kaikki muuttui maaliskuussa 1981, kun Ronald joutui aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Nancy meni sekaisin. Hän alkoi pelätä niin sanottua ”nollaan päättyvien vuosien” kirousta.

Kyseessä oli presidentti William Harrisonista jo vuonna 1840 alkanut ”kierre”, jonka seurauksena kaikki nollaan päättyvänä vuonna valitut USA:n presidentit ennen vuonna 1980 valittua Ronald Reagania olivat kuolleet virassa ollessaan.

Nancy oli varma, että hänen miehensä kuolee koska tahansa, eikä hän voi tehdä asialle mitään – paitsi hakea apua tähdistä. Niin Nancy soitti astrologi Quickleylle, joka kertoi, että olisi voinut helposti varoittaa presidenttiä etukäteen, että marraskuun 30. päivä tämä tulisi olemaan hengenvaarassa.

Varmat päivät?

Tämän jälkeen Quickley alkoi Nancyn välityksellä hallita Ronald Reaganin elämää.

Nancy oli yhteydessä luottoastrologiinsa pari kertaa kuukaudessa. Hän ei uskaltanut puhua keskuksen kautta, joten hän asennutti yksityisen puhelinlinjan Camp Davidiin pelkästään näitä keskusteluja varten. Vaalikampanjan aikana Quickley oli antanut neuvojaan ilmaiseksi, mutta Reaganin tultua valituksi hän alkoi laskuttaa konsultaatiostaan noin 3000 dollaria kuussa. Tällä palkalla hän kertoi, kuten aiemminkin, mitkä ovat huonoja ja mitkä hyviä päiviä horoskoopin mukaan presidentille. Quickleyn aikataulut oli ”parhaimmillaan” laadittu tuntien ja jopa minuuttien tarkkuudella.

Puhelinsessioittensa aikana Nancy kertoi astrologille miehensä tulevasta päiväohjelmasta, ja Quickley laski oikean ajoituksen lähes jokaiselle tulevalle tapahtumalle. Nancy välitti aikatauluvaatimukset eteenpäin Valkoiseen taloon vaatien, että niitä on noudatettava ehdottomasti. Useimmiten näin tapahtuikin.

Presidentti itse ei tiennyt pitkään aikaan, että hänen aikataulunsa määrää astrologi. Kun asia hänelle viimein paljastui, antoi hän Nancylle luvan jatkaa toimiaan, mikäli tämän olo siitä helpottuisi. Ronald painotti, että asian täytyy kuitenkin pysyä salassa, koska moinen toiminta antaisi paljastuessaan presidentistä melko oudon kuvan.

Uhrilammas

Valkoisen talon työntekijä Michael Deaver tiesi astrologista ja toteutti hänen välittämiään ohjeita samoin kuin henkilökuntapäällikkö Donald Regan myöhemmin. Reganilla oli vaikeuksia hyväksyä Nancyn toimintaa. Kun hän ilmaisi asiasta mielipiteensä, sai hän potkut. Tämän jälkeen hän kirjoitti muistelmansa ”For the Record” (1988), jossa mainitsi myös Reaganien omituisista ”turvajärjestelyistä”.

Aluksi Nancy myönsi kaiken. Myöhemmin hän yritti kirjassaan ”Nancy’s confessions – In My Turn” vähätellä astrologin osuutta tapahtumissa. Hän väitti, ettei koskaan täysin uskonut Joanin astrologisten neuvojen suojaavan Ronnieta, mutta astrologin puoleen käännyttyään ei kukaan enää koskaan uhannut presidenttiä. Nancy ei uskonut, että asia välttämättä johtui astrologin neuvojen noudattamisesta, mutta ei myöskään siihen, ettei neuvoilla olisi ollut mitään merkitystä. Astrologiasta ei ainakaan ollut presidentille mitään haittaa.

Quickley vastasi omalla kirjallaan ”What Does Joan Say? My Seven Years As White House Astrologer to Nancy and Ronald Reagan” (1990), jossa hän kertoi Nancyn jättäneen kertomatta astrologian käytöstä niin paljon asioita, että niistä saisi koottua kokonaisen kirjan.

Kirjoja ilmestyi – kirjakauppiaiden kannalta hyvä asia – mutta pelottavalta tuntuu ajatus, että maailman johtavien valtioiden päämiehet voivat olla sätkynukkeja, joita ohjailee joku täysin tuntematon, vaaleilla valitsematon henkilö.

Kirjoittaja Risto K. Järvinen on Skeptikko-lehden päätoimittaja

palaa alkuun