WHO:n aiheellinen varoitus
Maailman terveysjärjestö WHO varoitti 22. kesäkuuta, että vaihtoehtolääkkeiden sääntelemätön käyttö voi aiheuttaa epäsuotuisia tai jopa vaarallisia vaikutuksia. Järjestö julkisti uuden ohjeistuksen terapioista, jotka vaihtelevat akupunktiosta yrttilääkkeiden ja ruokavalmisteiden käyttöön.
WHO tukee vaihtoehtoterapioita silloin, kun niiden eduista on esittää näyttöä; esimerkiksi akupunktiota kivunlievityskeinona. Myös kiinalanen yrtti ”Artemisia Annua” on tällä hetkellä yksi tehokkaimmista malariaa estävistä aineista.
Kuitenkin esimerkiksi Kiinassa, jossa vaihtoehtolääkkeitä käytetään paljon ns. virallisten lääkkeiden rinnalla, on WHO:n tietojen mukaan kirjattu 9854 haittavaikutustapausta vuonna 2002. WHO:n tutkimus kertoo, että 99 maassa 142:sta luontaislääkkeitä myytiin ilman reseptiä. Yliannostukset ovat yleisiä. Lääkkeiden laatua ei useinkaan valvota; niistä on löydetty myrkyllisiä raskasmetalleja ja jopa huumaavia, riippuvuutta aiheuttavia aineita.
Siispä herätys, päättäjät! Seuraavia, WHO:n esittämiä konkreettisia ohjeita saa ruveta toteuttamaan vaikka heti:
Maiden hallitusten tulisi menetellä vaihtoehtohoitojen ja -lääkkeiden suhteen seuraavasti:
- Varmistaa, että kuluttajille välitetään riittävää tietoa vaihtoehtolääkkeiden tehosta, turvallisuudesta ja sivuvaikutuksista
- Rakentaa kuluttajille kanava, johon voi raportoida vaihtoehtolääkkeiden aiheuttamista haitallisista reaktioista, ja tehdä tuo kanava tunnetuksi
- Järjestää tiedotuskampanjoita, jotta kuluttajille syntyisi edellytyksiä arvioida saamansa palvelun laatua
- Varmistaa, että vaihtoehtoterapeutit ovat virallisesti hyväksyttyjä ja rekisteröityjä
- Rohkaista virallisen ja vaihtoehtoisen lääketieteen harjoittajia keskinäiseen vuorovaikutukseen
- Hyväksyä vaihtoehtoterapiat ja -tuotteet, joilla on näyttöä toimivuudesta.
Terveydenhuollon rakenteet ja prosessit, jotka helpottaisivat saamaan aikaan parempaa laatua ja turvallisuutta, ovat WHO:n mukaan:
- Laatustandardien ja hoitomenetelmien kehittäminen, jotta varmistuttaisiin terveydenhoitojärjestelmän yhtenäisyydestä
- Hoitohenkilökunnan koulutus- ja tietovaatimusten standardisoiminen, jotta saavutettaisiin uskottavuus viralliselle tai vaihtoehtoiselle hoidolle ja lisättäisiin kuluttajien luottamusta niihin
- Yhteistyö virallisen ja vaihtoehtoisen tai toisiaan täydentävien terveydenhoitojen välillä, jotta voitaisiin parantaa hoidon tuloksia, mutta myös edesauttaa terveyssektorin uudistusta
- Virallisten tai vaihtoehtoisten lääketieteen harjoittajien järjestö, joka tuottaisi parempia rakenteita itsekontrolloiduille mekanismeille.
Kuluttajien pitäisi esittää seuraavat kysymykset vaihtoehtoista hoitoa harkitessaan:
- Sopiiko tarjolla oleva terapia kyseiseen sairauteen tai tilaan?
- Onko terapialla potentiaalia ehkäistä, lievittää ja/tai parantaa sairauden oireita tai johtaako se muuten parantuneeseen terveyteen ja kuluttajan hyvinvointiin?
- Onko terapian tai yrttilääkkeiden tarjoaja hyväksytty lääkealan ammattilainen / toisiaan täydentävän ja vaihtoehtoisen lääketieteen harjoittaja tai terveyspalveluja tarjoava henkilö, jolla on sopiva koulutustausta, hyvät taidot ja tiedot ja onko hän rekisteröity ja sertifioitu?
- Ovatko yrttilääketuotteet tai materiaalit taattua laatua ja mitkä ovat tuotteiden tai materiaalien sivuvaikutukset ja niihin liittyvät varotoimet?
- Onko terapioita tai yrttilääkintätuotteita saatavissa kilpailukykyiseen hintaan?
Kirjoittaja Risto K. Järvinen on Skeptikko-lehden päätoimittaja