Pääkirjoitus

Ärsyttää. Kaikki uusi tuppaa usein ärsyttämään. Sitä kutsutaan muutosvastarinnaksi. Uudehko sana varmaan sekin, ärsyttävä. Mutta totuudenmukainen: Darwinin evoluutioteoria ei vieläkään ole syrjäyttänyt kaikkien ID-kreationistien uskomuksia lajien synnystä…

Veikkaus Oy uudisti ilmettään huhtikuun puolessavälissä. Yhtiön logo muuttui. Sen kerrotaan kuvaavan lottopalloa. Pallon kyljessä heiluu iloisena tuulettava henkilö, joka näyttää rastilta tai Suomen lipulta. Ärsyttää. Mieleen tulee pikemminkin biljardipallo, jonka kyljessä on mailan pään jättämä sininen liitutahra.

Vuodenvaihteessa Veikkaus uusi myös www-pelisivunsa. Ne vasta ärsyttävätkin. Heti etusivulla kutsutaan astumaan sisään Haaveiden maailmaan: ”Olisiko nyt horoskoopin aika, oletko koskaan kuullut niminumerostasi tai haluatko tärkeää tietoa voittamisesta?” Haaveiden maailmassa paljastetaan, että numerot kertovat persoonallisuudestani paljon: ”Sukella numerologian, astrologian ja tilastollisten totuuksien syövereihin ja muodosta itsellesi unelmarivi.”

Numerologia-sivuilla todetaan, että tuuri ja taito ovat parhaita pelikavereitani. ”Myös salatieteestä ja ennustajanlahjoista saattaa olla hyötyä. Jo muinaiset babylonialaiset kehittelivät salateorioitaan eri numeroille. Jos sen aikaiset opit eivät kuitenkaan uppoa, kannattaa pysyä Veikkauksen tilastoissa. Testaa, vertaa ja ylläty!” Näppäilemällä syntymäaikani ja onnennumeroni saan Veikkaukselta ”pitävän analyysin salatieteen ja tilastotieteen näkökulmista”. Analyysejä on kaksi: numerologinen ja astrologinen. Niiden kummankin alla on valmiita, juuri minun luonteelleni muokattuja ehdotuksia rahapelien riveiksi.

Veikkaus kertoo pyrkivänsä toiminnassaan siihen, että suuri määrä ihmisiä pelaa rahapelejä pienillä summilla. Peliongelmia ei kenellekään suotaisi ilmaantuvan. Silti yhtiön Horoskooppi-sivuilla esimerkiksi Oinaan horoskooppi viikolle 16 kehottaa selvästi pelaamaan – ja kunnolla: ”Kannattaisikohan nyt toteuttaa se, mikä on ollut haaveissasi jo pitkään? Riskejä kannattaa aina ottaa – ja kokeilla kepillä jäätä. Tässä kuussa saattaisi jopa lykästää!”

Ärsyttää. Niin kuin horoskoopit yleensäkin. Jotta ”osumia” tulisi mahdollisimman monta, ne ovat aina liian yleisluontoisia. Miksei horoskooppi – varsinkin jos se tulkitaan viihteeksi – voisi joskus kuulua eksaktisti, vaikkapa näin: ”Joudut tällä viikolla tappeluun pienen miehen kanssa. Koita välttää ylilyöntejä”.

Hyvä asia on, että Veikkauksen varoin tuetaan paitsi taidetta, liikuntaa ja nuorisotyötä niin myös suomalaista tiedettä. Valtion tieteelle osoittamasta tuesta noin 31 % tulee veikkausvoittovaroista. Tämä tuki ohjataan suurimmaksi osaksi Suomen Akatemialle, joka myöntää rahaa mm. tieteellisen tutkimuksen edistämiseen. Varoja myönnetään myös kotimaisten tutkimuskeskusten ja -instituuttien sekä tieteellisten seurojen ja yhdistysten toimintaan. Vuonna 2005 tieteen tekemistä tuettiin veikkausvoittovaroin noin 75,7 miljoonalla eurolla.

Ärsyttävää on Veikkauksen yllättävä, jos ei taloudellinen niin henkinen tuki, raja”tieteille”. Kyseessä on kuitenkin valtionyhtiö, joka mainostaa olevansa luotettava ja vastuullinen: ”Yhteiskuntavastuu on keskeinen osa Veikkauksen strategiaa ja käytännön toimintaa.”… ”Asiakkaan on voitava luottaa sataprosenttisesti Veikkaukseen.” Miten tällaisiin brändilauseisiin istuvat astrologia ja numerologia?

Esitin kysymyksen Veikkauksen tiedotukselle sähköpostilla. En saanut koskaan vastausta. Arvatkaa ärsyttääkö?

Risto K. Järvinen

palaa alkuun