Pääkirjoitus

Kaikki on nykyään älykästä. Suomessa on esimerkiksi käyty kilpailu älykkään kalusteen suunnittelusta. Myös ”älykäs ovi” -projekti on totisinta totta. Kaikki olemme kuulleet älykkäästä kodista, mutta harva on sellaisessa asunut.

Älykäs voi olla myös lasten leikkipaikka, tietyömaa, moottorikojeisto, tarrain, viivakoodi ja OCR-paketti, alusta RFID-ratkaisuille ja onpa maassamme pyörinyt ”älykäs älykone” -hankekin.

Millainen on älykäs kaluste? Sellainenko, joka kertoo, että ”minut sohvana olisi viimein syytä roudata kaatopaikalle, ja uuden voisi hankkia kätevästi vaikkapa Ikeasta”? Vai sellainenko, joka osallistuu jatkuvasti koekuvauksiin toiveenaan päästä esiintymään Sotkan tv-mainoksiin, koska ”ne ovat niin ammattitaidolla toteutettuja”?

Millainen on älykäs ovi? Sellainenko, jonka kello menee epäkuntoon, kun naapuri pyrkii tuhannetta kertaa keskellä yötä humalapäissään kylään? Ei, älykäs ovi on kuulemma sellainen, joka kertoo taloon astujalle lämpötilan, kosteuden ja ilmanlaadun – kolmella eri kielellä. Kuulostaa siis rasittavammalta tyypiltä kuin pahinkaan naapuri.

Millainen on älykäs koti? Sellainenko, joka estää miestä livahtamasta vaimon nukahtamisen jälkeen parvekkeen kautta karaokebaariin? Vai sellainenko, joka hillitsee perheriitoja ideoimalla kummallekin hyvin toimivia hätävalheita ja piilottamalla kaikenlaiset astalot?

Millainen on älykäs lasten leikkipaikka? Sellainenko, joka sijaitsee valtatien viereisellä jyrkällä rantakalliolla narkomaaniveljesten takapihalla? Ei, älykäs leikkipaikka on kuulemma sellainen, jossa uusi teknologia tarjoaa lapsille leikkejä, jotka vaikuttavat positiivisesti heidän motoriseen, sosiaaliseen ja kognitiiviseen kehitykseensä.

Millainen on älykäs tietyömaa? Sellainenko, jossa EU-puheenjohtajamaan pääkaupunki revityttää katunsa auki tehdäkseen vaikutuksen ulkomaisiin vieraisiinsa? Kyllä, ainakin Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan.

Millainen on älykäs moottorikojeisto? Sellainenko, joka huutaa: ”Reino, et viitsisi revitellä noin, sillä tiedäthän, että se ei tee minulle hyvää.”? Vai sellainenko, joka menee lakkoon, jos ei saa viimeistään viikonlopuksi täyssynteettistä öljyä?

Millainen on älykäs tarrain? Sellainenko monikamerateknologia, joka perustuu reaaliaikaiseen kuvaan, konenäköanalyysiin ja langattomaan kuvansiirtoon; joka ei ole mekaaninen laite tai työkalu, vaan menetelmä tehdä asioita uudella tavalla? Juuri sellainen, kuulemma.

Millainen on älykäs viivakoodi ja OCR-paketti? Millainen on älykäs alusta RFID-ratkaisuille? Sellainenko, johon kertoisin vastauksen, jos ymmärtäisin kysymyksen?

Millainen on älykäs pääkirjoitus? Sellainenko, jossa kysytään koko ajan, että ”millainen” ja ehdotetaan, että ”sellaineneko”? Tuskin.

Millainen on älykäs suunnittelu? Täysin älytön, kuten tässä lehdessä harvinaisen laajasti kirjoitetaan.

Risto K. Järvinen

palaa alkuun