Pääkirjoitus

”Onko tämä hetki, jolloin uskomushoidot lopultakin saavat ansaitsemansa maineen ja jolloin paljastuu, mitä ne todella ovat – suurta huijausta?” Näin kirjoitti Rose Shapiro Guardian-lehdessä, kun lähes 13 vuotta piilotellut sotarikollinen Radovan Karadzic jäi heinäkuussa kiinni.

Serbijohtaja Karadzicia vastaan on nostettu kaikkiaan 11 syytettä kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan, sotarikoksista sekä muista julmuuksista Bosnian sodassa. Sarajevon piirityksen aikana hänen joukkojensa syytetään surmanneen 12 000 siviiliä. Häntä syytetään myös Srebrenican verilöylyn järjestämisestä vuonna 1995, jolloin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa tapettiin.

Piilotteluvuosinaan Karadzic kasvatti pitkän valkoisen parran ja elätti itsensä new age -lääkäri Dragan Dabicina. Hän työskenteli Belgradissa Psy Help Energy -terveydenhuoltoklinikalla, jonka nettisivujen mukaan tarjolla on mm. seuraavia serbiankielisiä hoitoja: ajurveda, akupunktura, tradicionalna kineska medicina, homeopatija, makrobiotika, aromaterapija, duhovna energetska medicina, rheiki, joga vezbe, taj ci cuan vezbe. Hoitojen kerrotaan vaikuttavan parantavasti mm. astmaan, autismiin, diabetekseen, epilepsiaan ja MS-tautiin.

Karadzic on eittämättä pahimman luokan rikollinen, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että kaikki uskomushoitajat olisivat sellaisia. Suurin osa heistä uskoo aidosti hoitoonsa ja haluaa auttaa ihmisiä. Usein kyseessä eivät kuitenkaan ole pelkät harmittomat placebo-seikkailut, vaan ihmiset voivat oikeasti menettää jopa henkensä hoitojen seurauksena.

Muun muassa nettisivulle whatstheharm.net on kerätty tietoja vammoista, joita uskomushoidot ovat aiheuttaneet. Sivut kertovat 3254 tapauksesta, joissa uskomushoitoa saanut potilas on kuollut ja 235 558 tapauksesta, joissa on tullut vammoja. Esimerkiksi Kauniit ja rohkeat -sarjassa näyttelevän Hunter Tylon poika Michael Tylo II hukkui uima-altaaseen saatuaan sairauskohtauksen. Hänen tautinsa oli ”diagnosoitu” stressiksi ja sitä oli hoidettu akupunktiolla.

Puoskarilakiin valmistautuvassa Suomessakin olisi syytä herätä todellisuuteen eritoten nyt, kun elantonsa puolesta pelkäävät uskomushoitajat ovat aloittaneet valtavan huuhaalobbauksen lehdissä, netissä ja jopa eduskunnassa. Työtä pitää skeptikoiden tehdä, sillä Karadzicin tapaus ei lopulta vaikuta mitenkään uskomushoitojen suosioon. Se unohtuu niin kuin on unohtunut meidän oma, vastaavanlainen tapauksemme. Kuka muistaa virolais-suomalaisen Hans Kalmin, sotarikollisen ja homeopaatin?

Kalmin pataljoona syyllistyi eräiden lähteiden mukaan sisällissodan aikana lukuisiin sotarikoksiin. Kalmin johtaman valkoisen armeijan taisteluosasto teloitti Kuhmoisten taistelun yhteydessä punaisten Harmoisten kenttäsairaalan 11 punakaartilaispotilasta ja kaksi miespuolista sanitääriä. Kun Kalmin joukot olivat 1918 vartijoina Hennalan vankileirillä Lahdessa, siellä teloitettiin noin 500 punaista.

Sodan jälkeen Kalm piti yksityislääkärin vastaanottoa vuoteen 1969 saakka. Hän hoiti potilaitaan homeopaattisilla lääkkeillä ja akupunktiolla. Vuonna 1968 hänellä oli hoidossaan diabetespotilas, joka joutui koomaan ja vammautui pysyvästi sen jälkeen, kun Kalm oli antamiensa homeopaattisten lääkkeiden ohella vähentänyt insuliiniannosta ja lopulta poistanut sen kokonaan.

Kalm kuoli Jyväskylässä 1981 lähes 92-vuotiaana. Homeopatia ja muut uskomushoidot elävät edelleen ja voivat hyvin.

Risto K. Järvinen

palaa alkuun