Voiko kreationisti luoda niin painavan kirjan, ettei itse jaksa sitä nostaa?

Harun Yahya eli Adnan Oktar on turkkilainen muslimi, joka (tuskin yksin) on kirjoittanut hienon kirjan ”Atlas of Creation” (”Luomisen atlas”). Teos on kreationistinen kuvakirja, jonka pelkkä koko hämmentää – ja vaikeuttaa lukemista. Lisäksi lukupaikka kannattaa valita huolella, sillä Atlaksen kannessa on kullanväristä tekstiä eikä painoväri tahdo millään pysyä kiinni kangaspäällisessä. Kun eräänä iltana selailin massiivista eeposta sängyn päällä, jäi lakanaan ikäviä kullanvärisiä hiutaleita. Koko kirjaan sopiikin mainiosti vanha viisaus ”kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää”.


Kuva: Hannu Oskala

Oktarin Atlas sisältää hienojen kuvien ohella tekstiosioita, joissa Allahin luomistyötä ylistetään ja evoluutioteoriaa solvataan valheellisin perustein. Kirjaa lukiessa käy välittömästi ilmi, etteivät tekijät ymmärrä tieteestä yhtään mitään. Oktar (ja/tai hänen tiiminsä) kierrättää teoksessaan yhdysvaltalaiskreationisteilta tuttuja valheita ja väitteitä.

Atlas propagoi vanhan maan kreationismia eli lajit ovat muka säilyneet miljoonia vuosia muuttumattomina. Kirjan kuvien on tarkoitus todistaa tämä. Lähes joka sivulla on upea, kiiltävälle, paksulle paperille painettu värikuva ”fossiilista” ja sen vieressä kuva nykyään elävästä lajista. Kun potretteja tutkii tarkemmin, on pokerissa pitämistä. Teoksen mukana tulee vielä DVD ja CD-ROM, jotka täydentävät Harun Yahyan kreationismin ilosanomaa. Myönnän, etten ole näitä taidepläjäyksiä laitteisiini edes työntänyt; kirjan selailu riittää mainiosti ja oikeastaan siinä on vähän liikaakin.

Ilmainen, kotiin kannettu kirjahyllyn alarivin täyte

Miten sain Atlaksen, joka hädin tuskin mahtuu kirjahyllyn korkeimmalle alariville? Luin nettiuutisista, että suomalaisiin lukioihin ja muihinkin oppilaitoksiin oli lähetetty Oktarin (ja/tai hänen kirjoittajatiiminsä) massiivisia teoksia runsain mitoin. Päätin kokeilla onneani ja googlasin ”Atlas of Creation” -nimellä. Hakukone löysikin Oktarin teoksen kotisivut ja siellä oli kustantajan sähköpostiosoite. Kirjoitin seuraavan viestin:

jussiniemela@hotmail.com wrote:
I read from the news that you’ve sent Atlas of Creation for free to Finnish schools. If you can send me one too, I would be very interested.

Vastaus tuli seuraavana päivänä:
Lähettäjä: info Harun Yahya (info@harunyahya.com)
Lähetetty: 12. lokakuuta 2008 23:35:25
Vast.ott.: jussiniemela@hotmail.com

Can you kindly write your address and the phone number as well. We’ll be glad to send you our Atlas of Creation.

Lähetin nimeni, osoitteeni ja puhelinnumeroni ja vastaus tuli nopeasti:
Lähettäjä: info Harun Yahya (info@harunyahya.com)
Lähetetty: 13. lokakuuta 2008 19:19:50
Vast.ott.: Jussi K. Niemelä (jussiniemela@hotmail.com)

Your book has been mailed by DHL today; DHL awb. 8237344581.

Pikalähetti toi turkkilaisen, melkein seitsenkiloisen vihreäkantisen Atlaksen kotiovelleni kolme päivää ensimmäisestä sähköpostikontaktista – ilmaiseksi. Kun ehdotin tätä testiä Skepsiksen, Vapaa-ajattelijoiden ja Darwin-seuran jäsenille, moni muukin sai yli 700-sivuisen teoksen kotiin kannettuna ilmaiseksi.

Tämä kertoo siitä, kuinka paljon rahaa mystisellä herra Oktarilla on käytössä. Kirja on erittäin suurikokoinen ja paksu, joten sen tilaaminen postitse olisi todella kallista. Postikulut vaikkapa Yhdysvalloista tekisivät enemmän kuin kirjan hinta. Sama pätee tietenkin Turkista lähettämiseen. Anteliaisuuden taustalla lienee saudiarabialainen öljyraha, mutta tämä on tietenkin pelkkää arvelua. Joka tapauksessa rahaa on, sillä tällaisen kirjan painattaminenkin on maksanut maltaita.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Atlaksen tarkoitus on siis osoittaa, että Allah loi lajit muuttumattomiksi. Todistelu suoritetaan kuvien avulla. Sivuille on painettu ”fossiili” ja nykyään elävä laji rinnatusten, mutta kuvien autenttisuus on vähintään kyseenalainen. Joskus tarkemmin katsoessa naurussa on pitelemistä. Esimerkiksi sivulla 244 on kuva vesiperhosen ”fossiilista”, mutta varsinainen vesiperhonen näyttää omituiselta; ikään kuin sillä olisi suuri koukku vatsassa. Ja totta tosiaan, se on koukku!

Professori Richard Dawkins kiinnittää koukkuun huomiota hauskassa nettikirjoituksessaan ”Venomous Snakes, Slippery Eels and Harun Yahya” (ks. http://richarddawkins.net/). Dawkinsin nettisivuthan joutuivat taannoin Turkissa pannaan nimenomaan ”Atlas of Creation” -kritiikin takia. Adnan Oktar syytti Dawkinsia kunnianloukkauksesta.

Niin, kieltämättä lukijalla on hauskaa, koska vesiperhonen paljastuu vieheeksi, jonka Oktar tai joku hänen avustajistaan on ilmeisesti googlannut amerikkalaisen perhonsitoja Graham Owenin nettisivulta.

Otin Oweniin yhteyden sähköpostitse luettuani Dawkinsin artikkelin ja hän vastasi melkein heti. Perhomies lähetti alkuperäisen valokuvan (ks. lehden kansi) ohella linkin, josta käy ilmi, että Atlakseen on ilman lupaa plagioitu myös muita Owenin ottamia valokuvia sitomistaan perhoista. Owen antoi Skeptikolle luvan julkaista valokuvat, mutta Oktar ei lupaa ole edes kysynyt. Perhonsitoja epäilee, johtaako plagiointiepäily Turkissa tutkintaan tai korvauksiin. Tuskin johtaa.

Richard Dawkins kiinnittää artikkelissaan huomiota Atlaksen lukuisiin asiavirheisiin. Esimerkiksi sivulla 468 on kuva ”ankeriaan” fossiilista (ehkä, kuvasta on mahdoton sanoa), mutta sen vieressä olevassa kuvassa ei ole ankerias, vaan todennäköisesti erittäin myrkyllinen vesikäärme. Ankeriashan ei ole käärme. Ankerias on kala.

Eläintieteilijä löytää teoksesta muitakin räikeitä virheitä, joita Dawkins artikkelissaan luettelee. Nämä osoittavat, ettei Atlaksen tekijöillä ole hajuakaan eläinten luokittelusta eli taksonomiasta. Viehekuvat ovat kaiken typeryyden kruunu. Toki ne toimivat ilmaisena mainoksena Graham Owenille, jonka perhonsidontataidot eivät jää kenellekään epäselväksi.

Uskonnollispoliittista propagandaa

The New York Times kertoi heinäkuun 17. päivä, että Atlasta on lähetetty mm. yliopistoille ympäri maailmaa. Teoksesta on ilmeisesti hieman erilaisia versioita, koska oma kappaleeni on vihreäkantinen. Olen lisäksi nähnyt kuvia sinikantisesta ja punakantisesta Atlaksesta.

Kirjan lopussa on mainos Harun Yahyan muista teoksista. Myös DVD-sarjoja löytyy vaikka muille jakaa. On päivänselvää, ettei yksi mies ole voinut kaikkia kirjoja sekä DVD-sarjoja yksin kirjoittaa ja tuottaa. Taustalla on jonkinlainen organisaatio ja siihen kuulunee lukuisia ihmisiä.

Atlaksen loppuun on sisällytetty saudiarabialaiselta wahhabiittipropagandalta kalskahtavaa ”islam on rauhan ja suvaitsevaisuuden uskonto” -ylistystä. Kaikki paha tulee muka rappeutuneista sekä turmeltuneista länsimaista ja tieteilijät ovat valehtelijoita sekä huijareita. Teoksen harhainen sanoma on varmasti muslimifundamentalistien mieleen, mutta kriittistä tarkastelua se ei kestä. ”Atlas of Creation” on pahimman lajin huuhaata ja poliittisuskonnollista propagandaa, kauniista ulkoasusta huolimatta.

Tapani Hietaniemi onkin erittäin sattuvasti todennut, että kirjan ainoa filosofisesti ja teologisesti kiinnostava ongelma on: Voiko kreationisti luoda niin painavan kirjan, ettei hän itse jaksa sitä nostaa?

Jussi K. Niemelä
Kirjoittaja on tietokirjailija, päätoimittaja ja Vapaa-Ajattelijain Liitto ry:n puheenjohtaja

Lisätietoja:
http://www.harunyahya.com/
http://www.grahamowengallery.com/fishing/more-fly-tying.html
http://www.filmflies.com/misc.html

palaa alkuun