Homeopatiaputiikit Skeptikon testissä

Samat oireet – eri lääkkeet

Skeptikko-lehti testasi kolmessa kaupungissa, mitä ”lääkettä” homeopatiakaupat tarjoavat samaan vaivaan. Entä miten homeopatian toimintaperiaate selitetään?

Tehtävä oli seuraava. Skeptikko-lehden edustajat menevät homeopatiaputiikkiin Turussa, Helsingissä ja Tampereella ja pyytävät lääkitystä pahaan koivuallergiaan. Lisäksi he kysyvät, miten homeopatia toimii. Oletus oli, että vastauksista löytyy selviä ristiriitaisuuksia.

Turku

Keskiviikko 19.5.2010. Skepsiksen Turun alueyhteyshenkilö Heikki Kujanpää astuu ”Lääkäripalvelu Apilan” homeopatiakauppaan Humalistonkadulla ja kysyy, löytyisikö hänen siitepölyvaivaansa homeopaattista valmistetta. Naismyyjä vastaa:

- Joo, kyl siihen käytetään niitä. Homeopaatin vastaanotolla saat ihan henkilökohtaiset lääkkeet siihen, mut et täs on RhinoFlex 11. Täs on koivun siitepölyä ja muitakin näitä lehtipuita, niitten siitepölystä tehty. Tavallaan se homeopaattinen laimennus, se on niitä vastaaviin oireisiin. Sit oireenmukaiseen hoitoon, niin siihen on vaihtoehtoja aika paljonkin.

Myyjän suosittelema lääke on valmistettu Ruotsissa, pienemmän pakkauksen hinta on 18,70 euroa.

Homeopaattiset valmisteet tehdään hänen mukaansa laimentamalla ja potensoimalla. Valmiste sisältää elimistölle sellaista informaatiota, että se tietää, miten toimia, kun joutuu tekemisiin tietyn aineen tai tietyntyyppisten oireiden kanssa. Koivuallergiatapauksessa lääke tehdään tyypillisistä siitepölyistä, jotka aiheuttavat ongelman.

- Jos ajattelee sydänlääkkeitä, esimerkiksi digitalis-kasvista tehtyjä, niin jos sä otat sellaisenaan sitä kasvia, se pysäyttää sydämen. Kun sitä laimennetaan tarpeeksi, se tukee sydämen toimintaa. Homeopatiassa mennään vielä vähän pidemmälle, eli se aine laimennetaan niin, että siellä ei ole edes sitä fyysistä ainetta. Silloin se toimii edelleen.

Heikki Kujanpäälle jäi vierailusta vaikutelma, että myyjä halusi myydä mieluummin luontaistuotteita kuin homeopaattisia valmisteita:

- Mut jos tuntuu, että homeopatia on liian henkimaailman asia, niin meiltä löytyy sit näit, mis on ihan selkeät vaikuttavat aineet, luontaispuolelta, ilman haittavaikutuksia. Näitä käytetään paljon kans.


Homeopatiakauppa Helsingin Siltasaarenkadun ympyrätalossa näyttää ulkoa päin apteekilta, ja kun tarkemmin katsoo – se on apteekki – Hakaniemen apteekki.

Helsinki

Torstai 20.5.2010. Skeptikon päätoimittaja Risto K. Järvinen toteaa, että Helsingin homeopatiakauppa Siltasaarenkadun ympyrätalossa näyttää ulkoa päin apteekilta, ja kun tarkemmin katsoo – se on apteekki. Hakaniemen apteekin sisäpuolelta löytyy huone, jonka yllä on kyltti ”HOMEOPATIA”. Tiskin takana päivystää nuori nainen, joka suosittelee vaikeaan koivuallergiaan kolmoislääkettä. Myyjä esittelee myös perinteistä nenäsuihketta.

Kolmoislääke sisältää punasipulista tehtyä, nuhaoireisiin vaikuttavaa Allium Cepaa, silmäoireisiin vaikuttavaa ruohokasvi Euphrasiaa ja aivastelun estoon tarkoitettua Sabadilla-kasvin siemenistä tehtyä ainetta. Seosta myydään ruskeassa lääkepullossa, pieninä rakeina. Rakeet pitää laittaa kielen alle ja antaa liueta sinne. 4 grammaa lääkettä maksaa 14,50 ja kahdeksan grammaa 18,50 euroa. Lääkkeet on valmistettu Englannissa, Lontoossa sijaitsevassa tehtaassa.

Lääkkeellä ei yllättäen ole tuotenimeä. Lääkettä ei ole valmiina, vaan se on niin kutsuttu ”ex tempore” -tuote, joka valmistetaan tilauksesta paikan päällä. Myyjä kertoo, että samalla tavalla myös apteekin puolella osa lääkkeistä valmistetaan itse lääkärin antaman ”ex tempore” -reseptin pohjalta.

Kyseistä lääkeyhdistelmää käytetään myyjän mukaan melko paljon allergian oireisiin. Koivun siitepölyä lääke ei (niin kuin Turussa) sisällä – mistään siedätyshoidosta ei homeopatiassa ole myyjän mukaan kyse.

Myyjä selittää homeopatian idean perinteisellä samankaltaisuuden periaatteella: potilaalle määrätään pieniä määriä sellaisia aineita, jotka suurina määrinä aiheuttavat terveessä ihmisessä samanlaisia oireita kuin potilaalla on. Lääkkeet valmistetaan potensoimalla, joka tarkoittaa laimentamista ja ravistamista. Myyjä ei mainitse, että lopullisessa tuotteessa ei alkuperäisestä aineesta ole laimentamisen jälkeen jäljellä molekyyliäkään.

Tampere

Perjantai 21.5.2010. Skepsiksen Tampereen alueyhteyshenkilö Jose Ahonen näkee, että Homeopaattinen putiikki Hallituskadulla näyttää jo ulkoa hyvin steriililtä, puhtaalta ja valkoiselta, kuin apteekilta. Ikkunassa kadulle päin on isoja kylttejä, joissa kerrotaan eleettömästi pääpiirteittäin, mitä homeopatia on. Veden muistista ei mainita mitään.

Hänet ottaa vastaan miellyttävän oloinen, hymyilevä keski-ikäinen nainen joka on pukeutunut valkoiseen lääkärintakkiin. Takin povessa on nimikyltti, jossa tittelinä lukee ”sairaanhoitaja”. Pahaan koivuallergiaan hän toki voisi jotain itsehoitovalmisteita myydä, mutta mieluummin tulisi varata tunnin aika hänen vastaanotolleen.

- Haastattelun jälkeen osaisin antaa juuri sulle suunnattuja, hyvin vahvoja korkeapotentiaalisia lääkkeitä. Näin teho olisi uskomattoman voimakas. Allergiat ovat yksi helpoimmista hoidettavista homeopatialla.

Myyjä kertoo, että homeopatia poistaa koko taudin. Homeopatia katsoo, että jokainen oire on tahaton; oikea lääke löytää oikean paikan tietoisen mielen tavoittamattomissa ja parantaa taudin kuin taudin. Syöpä on kuitenkin sellainen, että sitä on aina järkevää hoitaa rinnakkain lääketieteen kanssa.

- Minulla on kuitenkin melkoinen joukko potilaita, joille lääkärit eivät ole enää antaneet mitään hoitoja toivottomina tapauksina, mutta homeopatian avulla he vaan mennä keikkuvat onnellisina.

Myyjän mukaan homeopatian asema muualla maailmassa on aika erilainen kuin meillä. Esimerkiksi Keski-Euroopassa homeopatia on osa virallista lääketiedettä. Saksassa lääkäreistä 85 prosenttia on homeopaatteja. Heillä ei olisi potilaita, jos he eivät olisi homeopaatteja. Ihmiset ovat Saksassa niin tottuneita käyttämään homeopatiaa.

Jose Ahonen kysyy, onko homeopatia niin kuin luontaistuote. Myyjä vastaa, että ei. Hän väittää, että homeopatia on lääkäreiden kehittämä järjestelmä, eli se on virallista lääketiedettä. Saksalaiset lääkärit ovat kehittäneet homeopatian lääkeainekokeiluilla, eläinlääketieteellä ja toksikologialla.

Lääkkeet ovat luontopohjaisia eikä niissä ole mitään kemiallisia aineita, joten ne ovat aivan varmasti turvallisia. Homeopatian avulla voidaan hoitaa kaikkia sairauksia, akuutteja ja kroonisia.

- Se mitä me tänä päivänä ymmärrämme koululääketieteenä, on itse asiassa sangen nuorta, teollisen vallankumouksen jälkeen tullut sivuraide. Kemiallisissa lääkkeissä lähdetään siitä, että otetaan luonnosta se kaava, josta tehdään se sitten synteettisesti, ja silloin se on aina aika vaarallista.

- Homeopaattiset valmisteet eivät sisällä kemikaaleja ollenkaan. Kyseessä on luontopohjainen lääke, joka ei manipuloi kehoa lainkaan. Oikein valittu homeopaattinen lääke sisältää kyvyn kulkea sinne, missä häiriön alkusyy on. Tämän myötä oire tulee tarpeettomaksi ja parantaa sairauden. Kemialliset lääkkeet vaan peittävät oireita.

Myyjän mukaan homeopatia on lääkintätaito, jossa potilaan subjektiivinen kokemus ohjaa oikean lääkeaineen luokse. Esimerkiksi viidelle astmapotilaalle voitaisiin jokaiselle määrätä omat lääkkeet.

Kaupan pitäjä hakee tiskille paksun, hieman vanhoja lääketieteen kirjoja muistuttavan opuksen, joka sisältää pienellä printattuja luetteloita oireista ja niihin soveltuvista ainesosista.

- Tässä on oirekirja, jossa on lueteltu kaikki mahdolliset oireet päästä varpaisiin. Kanssasi me kävisimme pikkutarkkaan läpi kaikki oireet, mitä sinulla tällä hetkellä on tai on aiemmin ollut. Esimerkiksi oireena voisi olla ”nukun aina pylly pystyssä ja minulla on ollut aina allergia”. Nämä otsakkeet vetäisimme yhteen ja etsisimme sitten oikean lääkkeen sinulle.

- Koululääketiede katselee hyvin pientä osaa, homeopatia hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti.

Luontaistuotteetkaan eivät saa myyjän hyväksyntää, koska niiden teho perustuu kemiallisten lääkkeiden kanssa samaan periaatteeseen: niissä on paljon vaikuttavaa ainetta.

- Meillä on fyysinen keho ja mentaalikeho, jossa me pääosin elämme. Kemiallinen lääke voi vaikuttaa vain fyysiseen kehoon. Oikein valittu homeopaattinen lääke lähtee sieltä kruunun kautta. Homeopaattinen lääke valmistetaan siten, että se laimennetaan ja laimennetaan ja tämän vuoksi sillä on kyky tunkeutua tietoisen mielen taakse. Onnistunut hoito on aivan uskomatonta.

Virallista lääketiedettä ei myyjän mielestä tarvita muulloin, kun jos on hengenmeno lähellä. Tällöin lääkkeillä ostetaan aikaa, jolloin päästään hoitamaan itse sairautta homeopatialla.

Jose Ahonen kiittää rouvaa hänen ajastaan ja asiantuntemuksestaan. Lähtiessään ulos hän huomaa tiskin takana olevan tietokoneen, jonka hiirimatossa lukee: ”Kepponen – ihmisen paras ystävä”.

Vantaa

Skeptikko-lehden toimituksessa Vantaalla voi todeta, että homeopaattisista valmisteista apua hakeva voi saada ihan mitä tahansa ”lääkettä”.

Turussa pahaan koivuallergiaan tarjottiin homeopatian idean vastaisesti ”siedätyshoitoa”, Tampereella vain aatteen paloa. Helsingissä tarjottiin täsmälleen samoja valmisteita, mitä tarjoaa homeopaatti Tiina Nyrhinen kotisivuillaan. Apteekin homeopatiaosastolla ei kuitenkaan mainittu Nyrhisen sivuilla olevaa kommenttia, että allergista siitepölyoireistoa ei pitäisi hoitaa kauden ollessa kuumimmillaan. Kauppa siis käyköön!

Turussa homeopaattiset valmisteet tehdään laimentamalla ja potensoimalla, Helsingissä potensoimalla, joka tarkoittaa laimentamista ja ravistamista. Tampereella homeopatia on virallista lääketiedettä, jonka avulla toivottomat syöpäpotilaat mennä keikkuvat onnellisina. Luontaistuotteet olivat Turussa hyväksyttyä tavaraa, Tampereella yhtä vaarallisia kuin kemialliset lääkkeet.

Testin oletus oli, että homeopatiakauppiaat puhuvat ristiin. Näin kävi. Tulos tuskin liikuttaa homeopaatteja, koska heillä on tähän selitys aina valmiina. Kuten Tampereella kuultiin, homeopatia on lääkintätaito, jossa potilaan subjektiivinen kokemus ohjaa oikean lääkeaineen luokse. Viidelle astmapotilaalle voidaan jokaiselle määrätä eri lääkkeet. Samalla periaatteella mille tahansa potilaalle voidaan määrätä mitä tahansa ”lääkkeitä”, ja homeopaatti on silti aina oikeassa.

Jotakin yhteistä kaikilla homeopaattisilla tuotteilla kuitenkin on: niillä ei kaikesta kuulemastamme huolimatta ole koskaan todettu minkäänlaisia todellisia parantavia vaikutuksia.

Risto K. Järvinen

PS. Homeopatiaputiikeissa ei vierailuiden aikana vahingoitettu tieteellistä maailmankuvaa eikä edistetty homeopatiakauppaa: yhtäkään homeopaattista valmistetta ei edes tutkivan journalismin nimissä ostettu.

palaa alkuun