Tähti tuli Suomeen

”Kuka kumma täällä esiintyy?” Näin kyseli nainen, joka raivasi tietään ihmisjoukon läpi Helsingin yliopiston Porthanian tupaten täynnä olevassa aulassa. Sadat ihmiset odottivat kuin sillit purkissa, jotta pääsisivät kuulemaan skeptisen maailman kirkkainta tähteä, James Randia
Teksti ja kuvat Risto K. Järvinen

Skepsiksen järjestämä amerikkalaisen taikurin ja skeptikon James Randin vierailu Suomessa oli menestys. Kesäkuun 9. aamupäivällä Randi oli seuraamassa yhdistyksen homeopatiaitsemurhaa Helsingin Hakaniemen torilla, illalla hän popsi itse purkillisen homeopaattisia unilääkkeitä esiintyessään täydelle salille, yli kuudelle sadalle ihmiselle Porthaniassa.

Arsenikista valmistetut homeopatialääkkeet eivät vaikuttaneet Randiin mitenkään, koska niissä ei valmistukseen kuuluvan jättilaimennuksen jälkeen ollut jäljellä alkuperäistä ainetta molekyyliäkään.

Randi kertoi esimerkin homeopaattisista laimennussuhteista:

– Eräässä suositussa homeopaattisessa valmisteessa käytetään koiranmaksaa. Yhdestä maksasta saisi niin paljon homeopaattista lääkettä, että se täyttäisi koko aurinkokuntamme.

Naurettava laki

Randin mukaan homeopatia kuulostaa uskomattomalta – ja se on uskomatonta. Vielä uskomattomammaksi sen tekee väite, että homeopaattinen valmiste on sitä voimakkaampaa mitä enemmän sitä on laimennettu. Väite on niin naurettava, että Randin on vaikea ymmärtää, miten kukaan ihminen voi siihen uskoa.

– Floridassa sattui taannoin ikävä tapaus. Homeopatiaan luottanut henkilö kuoli yliannostukseen. Hän unohti ottaa lääkkeensä, Randi nauratti yleisöä.

Randi kertoi, että homeopatia myy, koska se on avantgardea, ”uudenlaista” lääkintää. USA:ssa on myynnissä tuotteita, jotka eivät ole homeopaattisia, koska niissä on vaikuttavaa ainetta jäljellä muutama prosentti, mutta joita markkinoidaan homeopaattisina. Näin niistä voidaan pyytää 70 prosenttia enemmän hintaa.

– Viranomaiset eivät voi homeopatialle mitään, koska se oli olemassa ennen lääkesäädöksien syntyä. Homeopaattisia tuotteita voidaan mainostaa millä väitteillä tahansa ja myydä missä tahansa. Niitä suojelee laki – naurettava laki.

Paha metrijärjestelmä

USA:ssa yritetään edelleen toipua George W. Bushin aikaisesta tieteenvastaisesta hallinnosta. Metrijärjestelmää maassa ei ole otettu käyttöön. Miksi ei? Koska Washingtonissa toimii eri tahojen rahoittamia lobbareita, jotka ovat onnistuneet vakuuttamaan kongressin edustajat siitä, että metrijärjestelmä on paha. Miten niin paha?

– Koska sen on suunnitellut ateisti! Ja mikä vielä pahempaa: ranskalainen ateisti!

Brittiläisen mittajärjestelmän käyttö hankaloittaa elämää USA:ssa. Randi kertoi esimerkin Hubbleavaruusteleskoopin valmistamisesta. Osa laitteesta rakennettiin metrijärjestelmän, osa brittiläisen järjestelmän pohjalta. Kun osat yhdistettiin, arvatkaa mitä tapahtui?

– Ne eivät sopineet yhteen.

Tämän takia muuten upeaan projektiin tuhlautui 20 miljoonaa dollaria lisää.

Randi muistutti, että hänen säätiönsä JREF:n yhden miljoonan dollarin haaste on edelleen voimassa. Rahan saa tuottamalla valvotuissa olosuhteissa paranormaalin ilmiön. Jonoa Randin ovelle ei kuitenkaan ole muodostunut.

Meedio Sylvia Browne ilmoitti Larry King showssa kymmenisen vuotta sitten, että osallistuu Randin kokeeseen. Puhelinsoittoa ei ole tähän mennessä kuulunut. Miksi ei?

– Hän ei kuulemma ole löytänyt minua!

Yksistään Googlessa on Randin mukaan 105 miljoonaa viittausta häneen. Randin puhelinnumero on julkinen. Silti Sylvia Browne, joka väittää pystyvänsä puhumaan kuolleille, ei pysty löytämään häntä.

Randi halusi kuulijoiden Helsingissä muistavan yhden asian.

- En väitä, ettei mahtavia yliluonnollisia voimia ole olemassa. Jos sinä väität, että niitä on olemassa, todista väitteesi ja voita miljoona dollaria.

Naiivi media

Mediaan ei voi Randin mielestä luottaa lainkaan. Kerran Meksikossa taikureiden konferenssissa hän pyysi haastattelua kärkkyneitä lehtimiehiä hotellihuoneeseensa. Huoneen ovella hän päätti tehdä pienen tempun. Hän teeskenteli hävittäneensä avainkorttinsa.

– Otin taskustani korttipakan, valitsin ruutukolmosen, käytin sitä avainkorttina ja aukaisin oven. Toimittajat kysyivät tohkeissaan, avautuvatko ovet kaikilla pelikorteilla. Randi vastasi, että vain punaisilla kolmosilla.

– He kirjoittivat lauseeni ylös! He julkaisivat sen totena lehdissään.

Näin naiivi on media. Jotakin pitäisi Randin mukaan liikkua toimittajan päässä, kun hän kirjoittaa, että hotellin oven voi avata pelikortilla.

Tiedemiehetkään eivät ole immuuneja tyhmyydelle. Eräs tiedemies oli vuosia sitten soittanut Randille ja kertonut, että hänellä on nyt todiste miljoonan dollarin voittamiseksi. Hän oli löytänyt henkilön, jonka kämmenselällä tulitikkuaski nousee itsestään vaakatasosta pystyyn.

Randi oli muistanut, että temppu löytyy eräästä taikurioppaasta. Temppu toimii, kun askin sulkee suupuoli alaspäin niin, että kämmenselän ihoa jää askin ja sen kannen väliin. Kun kämmenen puristaa nyrkkiin, iho kiristyy ja nostaa askin pystyyn. Randin apulainen faksasi kirjan sivun tiedemiehelle puhelun aikana. Tiedemies luki tekstin, laski luurin hiljaa alas.

– Sen jälkeen en ole kuullut hänestä mitään.

Toisto on opintojen äiti

Totuuden nimessä on mainittava, ettei Randi ollut Helsingissä parhaimmillaan. Hän näytti tikkuaskitempun, mutta aski ei meinannut aluksi millään nousta hänen kämmenselällään. Randi teki tempun myös Zener-korteilla. Hän erehtyi osittain, kun hänen piti tietää, mitä kortteja satunnainen henkilö yleisöstä oli kirjekuoreen sulkenut.

Samat temput nähtiin tiedekeskus Heurekassa Skepsiksen tilaisuudessa kuusi ja puoli vuotta sitten. Randin luentokin oli pitkälti vanhan toistoa. Tämä johtui ehkä siitä, että Randi muisti käyneensä Suomessa viimeksi joskus 20 vuotta sitten.

Hardcore-skeptikolle Randin kesäkuinen ”keikka” saattoi siis olla pieni pettymys, mutta suuri yleisö tykkäsi. Randi kärjisti, Randi nauratti, Randi liikutti.

Randi ihmetteli sitä, että vaikka me olemme nykyään koulutettuja, uskomme silti enkeleihin, jumaliin, piruihin, taivaaseen, helvettiin ja ikuiseen elämään.

– Meidän on aika kasvaa. Meidän täytyy tehdä se nyt, ei myöhemmin.

Yleisö kiitti, nousi seisomaan ja antoi tähdelle yli puolen minuutin aplodit.

Randin luento Skepsiksen Youtube-kanavalla: http://www.youtube.com/user/SkepsisFinland

palaa alkuun