Kaukoparantaja pilasi joukkoitsemurhan?


Toimittaja ja Tiina Raevaara.
Viereen pysäköidyssä ambulanssissa kaksi ensihoitajaa tarkkaili jännittyneenä, kun iloinen porukka rouskutteli tabuja…
Teksti Pertti Laine Kuvat Risto K. Järvinen

Skepsis ry järjesti homeopaattisen itsemurhan keskiviikkona 9. kesäkuuta Hakaniemen torilla Helsingissä. Vastaavia tapahtumia on järjestetty aikaisemmin ympäri maailmaa, joten ei ollut vaikea suostua päätoimittajamme ideaan samanlaisesta tempauksesta Suomessa. Varsinkaan, kun suurista joukkokuolemista ei ole raportoitu.

Olisi ollut mukavaa nauttia julkisesti mieluummin punaviiniä, mutta se kielletään kaupungin järjestyssäännössä, vaikka aine on kuulemma, kohtuullisesti nautittuna, hyväksi terveydelle. Niinpä meidän piti suorittaa julkinen massaitsemurhayritys käyttämällä homeopaattisia valmisteita, joilla ei ole mitään tunnettua terveysvaikutusta.

Hieman kiire järjestelyissä tuli, koska tapahtuma piti ajoittaa samalle päivälle James Randin Porthanian luennon kanssa. Valmistelut oli hoidettava vuorokaudessa.

Hätäkeskus huolestui

Tapahtumalle piti saada lupa, joten faksasin asiasta virallisesti Helsingin kaupungille – tein ilmoituksen tempauksesta Hakaniemen torilla. Kymmenen minuutin kuluttua sain tiukan puhelun, jossa kaupungin virkamies ilmoitti, että hakemuksemme on myöhässä. Kaupunki kuitenkin jousti, sillä olihan tapahtumasta tiedotettu jo suurimmissa sanomalehdissä. Saimme luvan asettaa pöytämme Hakaniemen Kauppahallin eteen ja lupauksen, ettei paikalle tilattua ambulanssia tulla laputtamaan.

Kun tiedustelimme ambulanssia tapahtumaa ”turvaamaan”, tieto aikeistamme kiiri aina hätäkeskukseen saakka. Siellä oltiin kovasti huolissaan tilanteestamme. Saimme heidät kuitenkin vakuutettua, ettei syytä huoleen ole. Paikalla tulee olemaan oikea ambulanssi vain varmuuden välttämiseksi, vaikka enemmän tarvetta olisi ”holistiselle ambulanssille”.

Käärmeen myrkkyä ja arsenikkia

Aamulla marssin Ympyrätalon apteekkiin heti sen auettua. Aikomukseni oli ostaa suuria määriä homeopaattista käsikauppatavaraa ja erityisesti sellaista, jossa olisi tappavia myrkkyjä. Erityisesti olin kiinnostunut aineista, joissa on käärmeen myrkkyä, belladonnaa, arsenikkia, elohopeaa – ja allium cepaa, koska pidän sipulista.

Ostin valkoisia rakeita sisältäviä purkkeja, joissa luki mm. ”30C”. Tämä tarkoittaa, että yksi osa alkuperäistä ainetta on laimennettava sataan osaan vettä tai alkoholia, ravistettava, ja laimennettava sekä ravistettava samalla tavalla uudelleen vielä 29 kertaa.

Kussakin purkissa oli noin 200 kappaletta 20 gramman sokerirakeita. Viisi purkillista eli 100 grammaa maksoi noin 130 euroa, kun vastaava määrä sokeria maksaisi 10 senttiä. Farmaseutti olisi odottaessa ravistellut myös tehokkaampia 200C:n valmisteita, mutta ne olisivat olleet skeptikon kukkarolle liikaa.

Seitsemän samuraita

Niinpä kauniina kesäaamuna me Skepsiksen aktivistit ryhmityimme Hakaniemen torilla pöydän ympärille. Seitsemän uskalikkoa avasi purkkinsa ja alkoi nauttia myrkkyjä.

Veren sokerihan siinä tuppasi nousemaan, joten jotkut nauttivat vielä päälle homeopaattista kahviakin, jota epäilijät kutsuivat vedeksi. Kerrottakoon, että varasin itselleni lähinnä kalkkitablettipohjaista elohopeavalmistetta ”20D”, joten vältyin sokerin haitallisilta vaikutuksilta.

Viereen pysäköidyssä ambulanssissa kaksi ensihoitajaa tarkkaili jännittyneenä, kun iloinen porukka rouskutteli tabuja.

Yleisö suhtautui tapahtumaan myönteisesti ja huumorilla. Homeopatia-apteekkari Onerva Pekkonen tyytyi kommentoimaan vain, jotta olisimmepa ottaneet jotakin ”200C”-valmisteita! Emme ottaneet, koska hyllyssä ei ollut.

Skeptikko-lehdet ja esitteet katosivat nopeasti.

Tunnin kuluttua totesimme olevamme yhä tolpillamme, joten lähetin ambulanssin takaisin ja kannoin tavarat autoon, jonka uskalsin jopa ajaa paikalta pois.

Homeopaatin kummallinen selitys

Tempauksestamme kerrottiin suurissa päivälehdissä hyvissä ajoin etukäteen, joten torin laidalla oli mukavasti väkeä paikalla. Tapahtumaan osallistuivat aktiivisesti myös taikuri James Randi ja Fingerporia piirtävä sarjakuvataiteilija Pertti Jarla.

Paikalla oli toimittajia useista medioista: Yleisradiosta, STT:sta, kaupallisilta TV-kanavilta ja paikallisradioista.

Yleisradion Päiväntasa lähetti tapahtumasta jutun heti samana päivänä. Seuraavana päivänä tapahtumaa selostettiin mukavasti kaikissa suurimmissa sanomalehdissä vähintään STT:n toimittaman uutisen verran sekä laajasti Internetin sekalaisilla uutissivuilla.

Aamulehti oli haastatellut aiheesta myös tamperelaista homeopaattia Riitta Värettä. Hänen mukaansa Skepsis ei todistanut tempauksellaan mitään: ”Homeopatialla ei hoideta sairauksia, vaan tiettyjä ihmisten oirekokonaisuuksia. Ihmisen persoona vaikuttaa siihen, mitä valmistetta määrätään mihinkin oirekokonaisuuteen.” (Aamulehti 10.6.)

Väre myönsi siis, ettei homeopatialla hoideta sairautta, vaan pelkästään sairauden oireita. Kummallista hänen lausunnossaan on, että aikaisemmin uskomushoitopuolella on väitetty homeopatian kaltaisten holististen hoitojen olevan nimenomaan kokonaisvaltaisia, kun taas koululääketiedettä on syytetty siitä, että se keskittyy oireisiin.

Erikoista fysiikkaa

Ympyrätalon apteekin apteekkari Onerva Pekkonenkin pääsi lausumaan mielipiteensä skeptikoista (Iltalehti 10.6.): ”Skepsiksen porukasta ei varmaan kukaan ole lukenut fysiikkaa, farmasiaa yliopistossa opettava Pekkonen sanoo.”

Sen verran minäkin kelvottomilla fysiikan tiedoillani taidan, ettei ”Suomen Homeopatian Akatemia”, jossa Pekkonen opettaa, ole taatusti minkään sortin yliopisto.

Onerva Pekkosen mukaan homeopaattisen ravistelun seurauksena alkuperäisen aineen fysikaaliset ominaisuudet siirtyvät ihmeellisesti nesteeseen. Niinpä aineesta tulee alkuperäistä myrkkyä monin kerroin voimakkaampi lääke!

Siis sellaista fysikkaa.

Tosiasiassa ”30C”-valmisteet sisältävät ainoastaan mahdollisia valmistuksen aikana mukaan liuenneita epäpuhtauksia, mutteivat lainkaan alkuperäistä ainetta. Jos otettaisiin kaikkein vähiten laimennettu homeopaattinen valmiste, voisi alkuperäistä ainetta jopa mahdollisesti jäädä lopputuotteeseen jäljelle. Nauttisin arsenikkini tässäkin suhteessa ihan mielellään, koska pari mahdollista molekyylia eivät tätä ruhoa kaataisi.

Saimme myös tapahtuman jälkeen yhden selityksen, miksi jäimme henkiin typerästä yrityksestämme huolimatta: eräs kaukoparantaja oli saanut vihiä tempauksestamme ja paransi meidät kaikki energiallaan samoin tein. Näin hän ihan itse ilmoitti.

palaa alkuun