Skepsis went festarit!

Skepsis osallistui – varsin poikkeuksellisesti – rokkihenkisesti Joensuun Ilosaarirockiin heinäkuussa. Paikalla oli valkoisen pihateltan lisäksi neljä nuorta ja komeaa skeptikkoa edistämässä (hieman humalassa olevan) rokkikansan skeptistä ajattelua.
Teksti Denis Galkin

Idea rockiin lähdöstä tuli Joensuun Skepsiksen aktiivilta Tomi Vainiolta. Ilosaarirockin yhteydessä on jo pitkään ollut yhdistyksille oma alue, johon on haettava paikkaa keväällä. Paikkojen määrä on rajoitettu, ja ne aina loppuvat kesken.

Rokkifestareille osallistuminen oli Skepsikselle jotain aivan uutta, eikä esimerkiksi Joensuun aluevastaava Vesa Tenhunen ollut aivan vakuuttunut: ”Tokkopa tuonne kannattaa mennä.” Kun innokkaita teltan pitäjiä kuitenkin ilmeni aina Helsingistä asti, päätettiin yhdistyspaikkaa hakea, ja sellainenhan irtosi peruutuspaikan myötä.

Itsemurha tunnettiin

Ihmisoikeus- ja luonnonsuojeluyhdistysten keskellä Skepsis erottui selvästi. Skeptiset miehet askartelivat Tiimarista hankituista värikkäistä pahveista banderolleja, joita ripustettiin telttaan. Parhaiten veti teksti: ”Uskalla ajatella. Voita 10 000 €”. Melko monen kymppitonnin haluavan kasvot vääntyivät kuitenkin alaspäin varsin nopeasti, kun he huomasivat, että summan voittaminen ei niin helposti käynytkään.

Paikallaolijoita ei voi kategorisoida oikein mitenkään. Oli niin nuorta kuin vanhaa, naista kuin miestä, fiksua ja tyhmää. Oli mukava päästä esittelemään Skepsistä aivan uusille ihmisille. Positiivista oli myös huomata, että kesäkuussa tehty ”homeopaattinen itsemurha” tunnettiin rokkikansan parissa erittäin hyvin. Kyseessä oli oikeastaan hyvin monen ainoa kosketus Skepsikseen.

Moni myös oletti meidän jakaneen pornolehtiä Kolmen sepän aukiolla. Tähän sanoimme aina: ”Ei, ne olivat niitä toisia…”. Olisikin ollut mukavaa nähdä paikalla myös Vapareiden teltta, tällöin olisimme voineet aina osoittaa heitä sormella: ”Menkää avautumaan noille.”

Uusi, kiva lelu

Skepsikselle varsin tutut vänkääjät olivat melko pienessä roolissa tällä kertaa. Skepsis sai kuitenkin yhden virallisen sähköpostivalituksen, joka koski tyylitöntä argumentaatiotamme. Voi siis todeta, että ainakin joku meidät huomasi.

Tämän kerran uutuutena oli vieraskirja ja haalarimerkkien myynti. Vieraskirja osoittautui monelle kivaksi leluksi, varsinkin nuoret naiset tykkäsivät rustata siihen sitä sun tätä. Vastaavaa tullaan tästedes näkemään myös tulevissa tapahtumissa, joissa Skepsis pitää omaa pöytäänsä.

Myyntiuutuutena oli Skepsis ry:n haalarimerkki. Mukanamme oli noin 50 merkkiä, jotka myytiin kaikki loppuun!

Rokkiskeptikkoina toimivat Denis Galkin, Tomi Vainio, Ari Salmi ja Timo Tontti.

palaa alkuun