Äiti Amma pelasti suomalaisministerin?

Taavi Kassila: Erään etsijän tarina, Otava 2010.

Teksti Risto K. Järvinen
Jumala ei ole kuollut. Jumala elää – Intiassa. Jumala jakaa voimahaleja…

Elokuvaohjaaja, joogaopettaja ja vaika mitä Taavi Kassila on mies, jota saamme ”syyttää” mm. henkisen kasvun Forum Humanum -luennoista Helsingin yliopistolla, Minä Olen -lehden perustamisesta ja halaavan äiti Amman tuomisesta Suomeen.

”Erään etsijän tarina” kertoo Kassilan seikkailuista rajatiedon maailmassa ja siitä, kuinka hän lopulta löytää henkisen kotinsa Intiasta.

Huuhaa-buffet

Hyvään pyrkiminen, ihmisten auttaminen ja totuuden etsiminen ovat hienoja asioita. Tällainen toiminta levittää ympäristöönsä hyvää ”karmaa”. Jokaisella on oikeus elää elämänsä miten haluaa ja uskoa mihin haluaa, mutta elokuvien, tv-ohjelmien ja lehtien tekijä Taavi Kassilan kohdalla voisi odottaa edes joskus jonkinlaista rationaalista suhtautumista vastaan tuleviin asioihin.

Kouluvuosina Kassilaan teki vaikutuksen kolme suurta historian voimahahmoa: Siddharta Buddha, Jeesus ja hieman yllättäen – Sokrates. Kun Sokrateen vaimo oli riitelyn jälkeen tyhjentänyt vesiämpärin miehensä niskaan, fi losofi oli todennut tyynesti: ”Ukkosen jälkeen seuraa sadekuuro.” Kassila ajatteli kaiholla haluavansa löytää itselleen tuollaisen opettajan, joka ei kiihtyisi mistään vaan olisi vakiintunut rauhan tilaan.

Kassilan kirja onkin tarina henkisen opettajan etsimisestä.

Matkalla maailmalla joogataan, meditoidaan, irtaannutaan unessa ruumiista, tavataan huonoja guruja kuten Krishnamurti, hankitaan liftikyyti telepaattisesti, saatetaan vaimo raskaaksi ”saunattomuushoidolla”, saadaan tarotkorteilta viesti etsiä valaistuneen mestarin apua, tavataan Jeesus henkiparannuksen aikana, haastatellaan Dalai Lamaa, kasvetaan yhdessä tyttären kanssa henkisellä polulla, perustetaan Henkinen Keskus, nähdään auroja, nautitaan rukousvastauksista, tutustutaan Apulannan basistiin Sipe Santapukkiin, tavataan auringon energialla ilman ruokaa kymmenen vuotta elänyt pyhimys, saadaan intuitiivisiä ohjeita joogakoulun perustamiseen…

Asioiden kyseenalaistaminen jää tasolle ”hän ei ole hyvä guru, koska kysyi, toinko hänelle viinaa”.

Karmea tarina

Siviilipalveluksessa Kotiniemen koulukodissa Taavi Kassila kokeili ensimmäisen kerran henkiparannusta. Eräällä koulukodin pojalla oli jaloissaan toistakymentä avohaavaa, jotka olivat ilmestyneet imppaamisen seurauksena. Kassila rukoili, että Korkeimman voima virtaisi hänen käsiensä kautta ja parantaisi pojan haavat. Näin luonnollisesti tapahtui.

Kirjan karmein tarina kertoo Kassilan äidistä, joka sairastui rintasyöpään.

Koko elämänsä ajan äiti oli inhonnut koululääketiedettä ja lääkäreitä. Hän kieltäytyi leikkauksesta ja päätti kokeilla vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Hän aloitti kaksiviikkoisen paastokuurin, minkä jälkeen kasvaimen huomattiin pienentyneen puoleen.

”Sen jälkeen hän teki kuitenkin kohtalokkaan virheen syömällä keitettyä ravintoa. Tuolloin kasvain havaitsi tilaisuutensa koittaneen ja alkoi jälleen suurentua.”

Lopulta Kassila hoiti äitiään kokopäiväisesti kotona. Hän kävi kaupassa, siivosi ja hoiti äidin syöpäkasvainta, joka oli hiljalleen kasvanut rinnan ulkopuolelle ja joka vuosi toisinaan verta.

”Äiti joutui pitämään kasvaimen päällä haavatyynyjä, jotka tarttuivat helposti kasvaimeen kiinni ja aiheuttivat vaikeasti tyrehtyvää verenvuotoa.”

Taavin veli Teemu oli opiskellut luontaishoitomenetelmiä Yhdysvalloissa. Hän uskoi voivansa pelastaa äidin.

”Niinpä Teemu ryhtyi tekemään äidille suolistohuuhteluja kahvilla, joka oli joissakin tilanteissa osoittautunut tehokkaaksi keinoksi poistaa myrkkyjä ihmisen elimistöstä. Syöpä oli kuitenkin levinnyt jo eri puolille äidin ruumista ja kasvain rinnassa oli suurentunut ja imenyt kaiken voiman niin, että äidin ruumis oli enää pelkkää luuta ja nahkaa.”

”Suvaitsemattomuuden henki”

Elokuvaohjaaja Matti Kassilan poika Taavi on matkoillaan hakeutunut monien julkkisten seuraan. Pankkiryöstäjä Matti ”Volvo” Markkasen ovela vankilapako synnytti idean elokuvasta, josta syntyi vuonna 1989 dokumenttikirja ”Volvo-rosvo”.

Taavi myös tutustutti kulttuuriministeri Tanja Karpelan äiti Ammaan. Kun Amma vuonna 2003 saapui Kassilan toimesta Suomeen, ministeri uhattiin tappaa, mikäli hän tulisi tapaamaan Ammaa. Ministeri vähät välitti uhkauksesta – hän tapasi Amman sekä yksityisesti että julkisesti.

Kohu syntyi syksyllä vuonna 2004, kun Karpela ilmoitti haluavansa lähteä tapaamaan Ammaa lastensa kanssa jouluksi Intiaan. Matkasuunnitelma nousi iltapäivälehtien otsikoihin. ”Uutisoinnin yllä leijui suvaitsemattomuuden henki.”

Kun Kassila kertoi suomalaisessa julkisuudessa vellovasta keskustelusta Ammalle, tämä totesi, että olisi parempi, jos kulttuuriministeri ei tulisi Intiaan. Vastauksen kuultuaan ”Tanjan äänessä kuulsi pettymys, mutta hän lupasi peruuttaa tulonsa.”

Seuraavana päivänä iski tsunami. Kaiken tietävä jumalainen äiti Ammakaan, joka omien sanojensa mukaan voi seisauttaa sateen kesken esiintymisensä, ei tajunnut hyökyaallon tuloa ennen kuulemaansa konkreettista varoitusta: ”Vellam, vellam!”

Jälkeenpäin Kassila yksioikoisesti oivalsi, miksi Amma ei ollut halunnut Suomen kulttuuriministerin saapuvan tenavoineen juuri sillä hetkellä Intiaan. Amma oli ilmeisesti sittenkin tiennyt tsunamista etukäteen, ja halusi näin suojella ministeriämme.

Rantavahti

Kassila löysi henkisen kotinsa ja opettajansa jo vuonna 1993 äiti Amman ashramista. Tie oli pitkä. Vasta vuonna 2008 Helsingin Sanomat tiesi kertoa, että kuuluisa elokuvaohjaaja muuttaa lopullisesti Intiaan.

Kassilan etsintä on päättynyt. Hänen tehtävänsä Amman yhteisössä on valvoa Arabianmeren rannalla, että ihmiset meditoivat eivätkä kuluta aikaansa keskusteluun tai uimiseen.

Hienoa! Vai onko? Asuuko Taavi Kassila edes Intiassa?

Forum Humanum – henkisen kasvun Studia Generalian syksyn 2010 yhteystiedoissa puheenjohtaja Taavi Kassilan kerrotaan edelleen löytyvän osoitteesta Palokellonkuja 5 D 120, 00750 Helsinki. Marraskuun 3. päivä hän kertoo kuulijoille ajatuksiaan ja runojaan rakkaudesta.

palaa alkuun