Pääkirjoitus

Kun puhutaan parapsykologian tutkimuksesta, ollaan alueella, jossa liikkuu jos jonkimoista harrastelijaa. Ei varmaan vähiten spiritualististen juurtensa ansiosta, parapsykologiasta ei ole tullut vakavasti otettavaa omaa tieteen alaansa.

En kuitenkaan näe, että asian harrastaminen olisi keneltäkään pois. Harrastelijoiden tutkimuksissa on vain se vaara, ettei välttämättä tunneta tarpeeksi edes perusfysiikkaa ja tehdään omintakeisia tulkintoja luonnollisista, mutta ehkä harvinaisista ilmiöistä.

Niinpä tällä hetkellä ei ole olemassa riittävästi todisteita, että voisimme alkaa rakentaa teorioita esimerkiksi telepatian tai ennaltatietämisen perusteeksi. Tarvitaan kokeita, joista saadaan merkittäviä tuloksia, syy-seuraussuhteita, tilastollisia yhteyksiä tai jopa kiistatonta suoraa näyttöä.

Kyllä meilläkin on tutkittu näitä asioita yliopistossa. Kuopiossa on tutkittu niin kirliankuvausta kuin henkiparantajia ja jopa psykokinesiaa, jossa koehenkilöiden väitettiin pystyvän muuttamaan sokerilioksen konsentraatio siten, että sen spektri muuttui. Näin ainakin ovat julkisuudessa kertoneet fysiologian laitoksen johtaja, jo eläkkeelle jäänyt Osmo Hänninen ja tutkimusta suorittanut professori Sergei Kolmakow.

Jostain syystä maailmalla ei koskaan hehkutettu, kuinka suomalaiset sen tekivät, vaikuttivat ajatuksella aineeseen ja todistivat aidon paranormaalin ilmiön!

Olen odottanut, missä lopulliset tutkimustulokset ovat ja pystyikö joku toinen tutkimusryhmä toistamaan kokeet. Skepsis ry olisi mielellään tukenut jatkotutkimuksia ainakin palkkiosummansa verran.

Ihan oikeat tiedeihmiset voivat siis olla kiinnostuneita mahdollisten paranormaalien kykyjen tutkimisesta, vaikka he samalla asettavat itsensä vähintäänkin tiukasti tiedearvoja kunnioittavien kollegoidensa silmätikuksi.

Tässä kiinnostuksessa ei ole mitään väärää, varsinkaan silloin, kun tutkimus pääsee läpi vertaisarvioinneista. Daryl J. Bem on amerikkalaisen Cornellin yliopiston psykologian professori, joka suhtautuu vakavasti ESP-ilmiöiden tutkimiseen. Hiljattain hän julkaisi tutkimustuloksensa, jotka yllättäen tukevat tulevaisuuteen näkemistä!

Enempää itse tutkimusta selostamatta, on pakko todeta, että tutkimukseen oli valittu mielenkiintoisia koejärjestelyitä. Yhdessä niistä piti ennustaa kahdesta rakasteluasennosta se, jonka kuva tullaan myöhemmin näyttämään. Siis hieman pornograafista, mutta kaunista.

Professori Bemin tutkimusnäyttö ennaltatietämisestä ei ollut kovin suuri. Yksi tutkimus ei varmastikaan vielä todista, että ihminen oikeasti näkisi tulevaisuuteen. Nyt on kuitenkin tehty merkittävää perustutkimusta.

Bem väittää tutkimustuloksiinsa nojaten, että ennaltatietämisen ilmiö, joskin varsin heikko, on olemassa. Voihan myös olla, että kysymys on vain ja ainoastaan sattumasta.

Koska Bem itse tunnetusti suhtautuu myönteisesti ESP-ilmiöiden olemassaoloon, on hänen erityisen tarkasti pyrittävä minimoimaan omien asenteidensa vaikutus kokeen lopputulokseen. Professori Richard Wiseman Hertfordshiren yliopistosta Englannista on jo kritisoinut koejärjestelyitä. Bem on luvannut korjata puutteet, kuten rehellisen tiedemiehen kuuluukin tehdä.

Ennaltatietämisen todistamista odotellessa aion kurkistaa tulevaisuuteen taas uudenvuodenaattona, tinanvalamisen ja lottovoiton odotuksen merkeissä.

Pertti Laine

palaa alkuun