Tapahtumat

01.11.2017 Luento: Suomalaiset utopiayhteisöt – Kohti parempaa maailmaa
Helsinki

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20
Tiedetoimittaja ja tutkija Teuvo Peltoniemi luennoi Skepsis ry:lle otsikolla: Suomalaiset utopiayhteisöt – Kohti parempaa maailmaa

”Ihmisiä on aina kiehtonut utopia, "paikka, jota ei ole”, siellä elettäisiin vapaina tästä matoisesta maailmasta, rahanhimosta, kansallisista tai uskonnollisista vainoista, ihmisen riistosta ja sorrosta, huonosta elämästä.”

Ajatus ihanneyhteisöistä kiehtoo monia tänäkin päivänä. Teuvo Peltoniemi on tutkinut erilaisia utopiayhteisöjä jo vuosikymmeniä ja jakaa nyt tutkimustyönsä tuloksia Skepsis ry:n yleisöluennolla. Luennolla kuullaan parhaita paloja Peltoniemen kirjasta Kohti parempaa maailmaa (Otava), laajasta tutkimustyöstä ja vuosien varrella kertyneistä haastatteluista sekä tutustutaan myös nykyajan utopiayhteisöihin.

• Esittelyssä keskeisimpiä suomalaisten perustamia utopiayhteisöjä, Suomesta aina Kaliforniaan, Argentiinaan, Kanadaan ja Israeliin asti.

• Minkälaisten arvojen, aatemaailmojen ja toimintamallien pohjalle suomalaisia ihanneyhteisöjä on perustettu?

• Minkälaista arkea erilaisissa utopiayhteisöissä on eletty?

• Minkälaisia johtajahahmoja yhteisöissä on ollut?

• Kuinka pitkään utopia on kukoistanut vai kukoistaako se edelleen?

• Mitä utopiayhteisöistä voisi oppia?


Lainaus kirjan kotisivulta:
http://www.sosiomedia.fi/utopia/suomi_etusivu.htm

”KOHTI PAREMPAA MAAILMAA on laaja tutkimukseen pohjautuva kertomus suomalaisten eri maanosiin perustamista ihannesiirtoloista. Siinä kuvataan lähes kahtakymmentä suomalaishanketta, niiden iloja ja suruja, innostusta ja moninaisia kohtaloita. Aatteellinen perusta vaihtelee sosialismista uskonoppeihin, suomalaisnationalismista kasvissyöntiin; yhteisöjä oli eri puolilla maailmaa Amurinmaalta Australiaan ja erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Mukana ovat tunnetut, aikoinaan kohutut Sointulan kaltaiset yritykset, mutta myös aivan unohtuneet yhteisöt Kuubassa tai Paraguayn syrjäseuduilla. Niiden laajan ja kirjavan kokemuksen pohjalta tarkastellaan vielä uudempienkin suomalaisten vaihtoehtoyhteisöjen ideoita ja mahdollisuuksia.

Lisätietoa luennoitsijasta:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Teuvo_Peltoniemi

Erilaisten utopiayhteisöjen tavoitteet, aatemaailmat ja elämänkaari avautuvat tarkemmin marraskuun ensimmäisenä keskiviikkona 1.11.2017 Tieteiden talon pääsalissa (Kirkkokatu 6, Helsinki), klo 18:00. Yleisön kysymykset ja rakentavat kommentit otetaan vastaan avosylin, sana on vapaa ja sisäänpääsy ilmainen, tervetuloa!
Luennon jälkeen yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous.

05.12.2017 Luento: Aiheena käyttäytymisgenetiikka. Huom! Luento poikkeuksellisesti tiistaina.
Helsinki

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20
Antti Latvala luennoi Skepsis ry:lle otsikolla: Käyttäytymisgenetiikka. https://www.gaudeamus.fi/kayttaytymisgenetiikka/