Aaveilma-alukset

(engl. phantom airships, airship hysteria). Wrightin veljekset lensivät ensimmäisen kerran vuonna 1903. Sitä ennen motorisoitu lentäminen oli vain haave. Se kuitenkin kiinnosti ihmisiä suunnattomasti, ja 1800-luvun lopussa Yhdysvalloissa tehtiinkin havaintoja erikoisista ilma-aluksista.

Näitä ns. aaveilma-aluksia nähtiin marraskuusta 1896 toukokuuhun 1897. Havaintoja tehtiin sitä mukaa kun sanomalehdissä julkaistiin juttuja, joissa jonkun tuntemattoman keksijän väitettiin lähiaikoina lentävän ympäri Yhdysvaltoja tai Washingtoniin hakemaan patenttia lentävälle keksinnölleen. Joissakin lehtijutuissa USA:n hallituksen väitettiin testaavan salaista lentoalusta.

Kuvaukset näistä lentoaluksista eivät muistuttaneet toisiaan, eivätkä ne muistuta moderneja havaintoja lentävistä lautasista. Silti niissä on samoja piirteitä kuin nykyaikaisissa ufohavainnoissa, -kertomuksissa ja -tarinoissa: yöllinen taivas epämääräisine/tuntemattomine ilmiöineen, median ruokkimat odotukset, salaliitot, ja jopa maahansyöksyvät alukset, joiden olemassaoloa kukaan ei voi pätevästi osoittaa.

Katso: Roswellin tapaus; Ufo.

Kirjallisuutta: Bartholomew 1994, 1998.

alkuun palaa