Cayce, Edgar

Cayce (1877–1945) oli yhdysvaltalainen parantaja ja mystikko. Vuonna 1900 hänen kurkunpäänsä tulehtui, minkä seurauksena hän menetti äänensä. Cayce kokeili hypnoosia, mutta ainoastaan hänen oma aktiivisuutensa koitui hänen pelastuksekseen: hypnoosissa Cayce saneli itse oman parannusmenetelmänsä.

Ajan myötä Caycen maine parantajana kasvoi ja koko uransa aikana hän hoiti tuhansia potilaita. Vuonna 1931 Cayce perusti järjestön nimeltä Association for Research and Enlightment (ARE), joka toimii aktiivisesti vielä tänäkin päivänä.

Ihmiset lähestyivät Caycea henkilökohtaisesti tai kirjeen välityksellä. ”Nukkuvan profeetan” menetelmänä oli vaipua transsiin ja sanella läsnäolevalle homeopaatille tai osteopaatille diagnoosi sekä parannuskeino. Caycen psyykkisistä kyvyistä huolimatta joskus kävi niin, että hän saneli diagnooseja ja parannusmenetelmiä kirjeitä lähettäneille, jotka olivat jo kuolleet. Myös Caycen ”lääkkeet” olivat aika hurjia nautittavaksi. Esimerkiksi eräs lääkäri on todennut, että sekoite, jota Cayce määräsi eräälle jo edesmenneelle potilaalle, voisi ehkä todella herättää kuolleita henkiin!

Caycen todellisten parantajankykyjen arvioiminen jälkikäteen on hyvin hankalaa, koska esimerkiksi hänen tekemiensä diagnoosien pätevyyttä ei kyetä varmistamaan muista lähteistä, eikä menetelmien tehokkuudesta tehty aikanaan päteviä tutkimuksia.

Cayce myös tarkasteli ihmisten auroja, kaivoi esille tietoa ihmisten aikaisemmista elämistä sekä ennusti tulevia tapahtumia. Hän muun muassa ennusti, että vuonna 1968 osa salaperäisestä Atlantiksesta nousee ja Kiina on suureksi osaksi kristinuskoinen. Lisäksi Cayce yritti toimia poliisipsyykikkona Charles Lindberghin pojan kidnappaustapauksessa, mutta — valitettavasti — hänestä ei ollut mitään hyötyä.

Katso: Akaasinen arkisto; Atlantis; Psyykikko; Psyykkinen arkeologia.

Kirjallisuutta: Beyerstein Dale 1996; Gardner 1957; Randi 1987b; Shermer 1992, 1997d.

alkuun palaa