Houdini, Harry

Houdini (1874–1926) oli amerikkalainen taikuri, joka tuli kuuluisaksi hurjilla kahlekuningastempuillaan: edes veden alla mikään ketju tai lukko ei pidätellyt häntä. Viisitoistavuotiaaksi asti tämä Unkarista kotoisin oleva siirtolainen tunnettiin nimellä Erich Weiss.

Taikuuden lisäksi Houdini oli kiinnostunut spiritualismista ja hän yritti ottaa yhteyttä edesmenneeseen äitiinsä. Koskaan häntä ei kuitenkaan saatu vakuuttuneeksi meedioiden kyvyista. Tämä siitäkin huolimatta, että hänen ystävänsä Sir Arthur Conan Doylen vaimo väitti välittäneensä viestin Houdinin äidiltä. Houdini toimi menestyksekkäästi myös huijari-psyykikkojen paljastajana, joiden menetelmiä hän esitteli esiintymiskiertueilla sekä kirjoissaan The right way to do wrong (1906), Miracle-mongers and their methods (1920), A magician among the spirits (1924) ja Houdini exposes the tricks used by Boston medium ”Margery” (1924).

Houdini on ollut inspiraation lähde niin taikureille kuin psyykikkojen paljastajillekin. Yksi heistä oli yksityisetsivänä toiminut Rose Mackenberg, joka muun muassa todisti Houdinin kanssa Yhdysvaltain kongressin asettaman komission edessä meedioiden lukuisista huijauksista.

Katso: Crandon, Margery; Conan Doyle, Sir Arthur.

Kirjallisuutta: Pankratz 1995; Polidoro 1998a, 1998b; Silverman 1996.

alkuun palaa