Nazcan linjat

(engl. Nazca lines). Nazcan linjat sijaitsevat perulaisella tasangolla. Nämä maahan rakennetut linjat muodostavat satoja isoja ja erilaisia kuvioita, jotka näyttävät esimerkiksi apinalta, hämähäkiltä tai linnulta. Linjoja on myös muun muassa spiraalin ja kolmion muodossa.

Erich von Däniken on esittänyt, että Nazcan kuviot ovat toimineet viesteinä ja avaruusalusten laskeutumispaikkoina muinaisille astronauteille. Skeptikko Joe Nickell on kuitenkin kysynyt, miksi ”avaruusoliot tekisivät viestejä itselleen hämähäkkien tai apinoiden muodossa? Ja miksi sellaiset ’signaalit’ olisivat alle 25 metrin kokoisia (kuten jotkut pienemmistä Nazca-kuvioista)?”

Laskeutumispaikkojakaan kuviot tuskin ovat, sillä linjojen alla maa on melko pehmeää. Kuvioihin perehtynyt matemaatikko Maria Reiche on todennut: ”Pahoin pelkään, että avaruusoliot olisivat jääneet kiinni.”

Nazcan kuvioiden todellista tarkoituksesta on olemassa erilaisia teorioita. Niiden uskotaan olevan esimerkiksi merkkejä vedestä tai rituaalipaikkoja. Mahdollista on myös se, että kuvioilla on ollut monenlaisia merkityksiä.

Katso: Muinaiset astronautit.

Kirjallisuutta: Nickell 1983; Story 1977.

alkuun palaa