Aurakuvaus

(engl. aura photography). Aurakuvauksella tarkoitetaan ”valokuvausta”, jonka avulla kehoa ympäröivät aurat saadaan tallennettua filmille. Kuvattavan käteen asetetaan auran ”värähtelyjä” mittaavia antureita. Aura ilmenee kuvissa väreinä, jotka ympäröivät kuvattavaa henkilöä.

Skeptikko-lehden päätoimittaja Risto K. Järvinen kirjoittaa: ”Vastaavanlaista kameraa Skepsiksen käyttöön kehitellyt Pertti Laine kertoo, että temppu tapahtuu asentamalla Polaroid-kameran sisälle useita eri värisiä lamppuja tai pieniä ledejä eli valodiodeja. Kuva syntyy kaksoisvalotuksella. Aurakuvaa kuvattaessa filmiä valotetaan näiden lamppujen antamalla valolla, josta syntyy ’aura’, sekä objektiivin läpi tulevalla kuvalla. Jos kuvattava henkilö ei ole kameran edessä, mutta käden tiedot on tallennettu tietokoneeseen, saadaan kuva pelkästä ’aurasta’. Jotta ’auran’ väreihin saataisiin jonkinlaista vaihtelua, ohjataan värilamppuja yksinkertaisella elektroniikalla. Käden alustalla olevilla metallinastoilla mitataan sähkönjohtavuutta.”

Laine toteaa yhteenvetävästi: ”Kyseessä on yksinkertainen vastusmittari, jossa mittaustulos esitetään värien vaihteluna. ’Auran’ tai minkään muun vastaavan asian mittaamisen kanssa laitteella ei ole mitään tekemistä.”

Siitä, että aurat ovat enemmän kuvauslaitteiston kuin kuvattavan henkilön ominaisuuksia, kertoo siis se, että aurat ilmestyvät kuvaan, vaikkei kuvattava enää istukaan kameran edessä: ”aura” seuraa kameran linssiä, ei ihmistä.

Katso: Aura; Kirliankuvaus.

Kirjallisuutta: Järvinen 2000b; Nickell 2000a.

alkuun palaa