Automaattikirjoitus

(engl. automatic writing). Automaattikirjoituksessa kanavoijan väitetään luovuttavan kehonsa edesmenneiden sielujen tai kaukaisten avaruus­olentojen hallintaan. Kanavoija — joita kutsuttiin aikaisemmin meedioiksi — ottaa käteensä kynän, vaipuu transsiin tai pysyy valvetilassa, ja kynä alkaa ”automaattisesti” kirjoittaa sanoja. Tekstit sisältävät usein kuvauksia ”mielenkiintoisista” henkiolennoista sekä yleistä henkimaailma-asiaa. Ei siis ihme, että biologi Thomas H. Huxley (1825–1895) totesi spiritualismista olevan hyötyä ainoastaan lisäargumenttina itsemurhaa vastaan: parempi elää kadunlakaisijanakin kuin kuolla ja joutua puhumaan hölynpölyä meedioistunnossa.

Automaattikirjoitusta voivat suorittaa myös monet henkilöt samanaikaisesti. Tähän tarvitaan kynä, jonka yläpäähän on kiinnitetty neljä kädensijaa. Kynä asetetaan paperille, minkä jälkeen odotetaan automaattikirjoituksen syntymistä. Myös Ouija-lautaa hyödynnetään automaattikirjoituksessa.

Automaattikirjoitus perustuu piilotajuisiin, ideomotorisiin kädenliikkeisiin. Esimerkiksi kun Ouija-laudan käyttäjien silmät peitetään, teksti on taipuvaista puuroutumaan.

Katso: Automatismit; Ideomotorinen liike; Ouija-lauta.

alkuun palaa