Nostradamus, Michel de

Nostradamus (1503–1566) oli ranskalainen lääkäri, astrologi ja tulevien tapahtumien näkijä. Juutalaisen syntyperän omaava ennustaja puolusti julkisesti katolista kirkkoa, mutta yksityisesti hän oli luterilaismielinen. Salailu oli enemmän kuin viisasta inkvisition astrologia-, luterilais- ja juutalaisvastaisuuden vuoksi.

Nostradamus osoitti elämässään suurta lahjakkuutta. Hän valmistui hyvin nuorena lääkäriksi, ja Nostradamuksen parannusmenetelmiä arvostettiin ruton vastaisessa taistelussa. Myöhemmin hänestä tuli Ranskan kuninkaallisten terveydenvartija. Nostradamus valmisti lääkkeitä eläimistä sekä oikeana ajankohtana poimituista kasveista. Hänen asiantuntemuksensa hajusteista ja kauneustuotteista kävi kaupaksi aikana, jolloin hienostonaiset kylpivät ainoastaan pari kertaa vuodessa. Parantamisen ohella Nostradamus niitti mainetta tekemällä horoskooppeja kuninkaille sekä muille eurooppalaisen yläluokan edustajille. Hän myös avusti kadonneiden henkilöiden ja tavaroiden etsinnässä, mikä tekee Nostradamuksesta nykyaikaisten poliisipsyykikkojen edeltäjän.

Jälkimaailmalle Nostradamus on tullut tunnetuksi erityisesti kymmenosaisesta Vuosisadat -teoksesta (1555–1558). Jokainen osa sisältää 100 nelisäkeistä ennustusrunoa tyyliin ”He luulevat nähneensä auringon pimeällä / kun he tulevat näkemän sian puoliksi ihmisen: / taivaalla nähdään ääntä, laulua, taisteluja, kahinoita / ja silloin voidaan kuulla eläimellisten petojen puhuvan” (Vuosisata I, 64).

Nostradamus väitti ennustaneensa maailman tapahtumia vuoteen 3797 asti, ja hänen kannattajansa ovatkin nähneet hänen runoissaan muun muassa Napoleonin ja Hitlerin valtakaudet. Epämääräisestä runollisuudesta johtuen nelisäkeiden voidaan kyllä katsoa myötäilevän myöhempiä tapahtumia. Esimerkiksi edellisestä runosta pystytään kaivamaan esille hävittäjälentokoneen ja atomipommin kehittäminen. Mutta mitä hyötyä on epämääräisistä ennustuksista, jotka paljastavat sisältönsä usein vasta jälkeenpäin ja joiden pätevyys voidaan tulkinnallisina aina kiistää? Esimerkiksi kuka muu kuin mielikuvitukseton sulosielu voisi nähdä edeltävässä runossa kammottavia helvetinkoneita? Paremminkin voisi sanoa Nostradamuksen visioineen nykyaikaisen uuden vuoden aaton pommeineen ja muine sikailuineen.

Nostradamuksella on selvempiäkin ennustuksia. Epämääräisyyden sijasta ne ovat osoittautuneet virheellisiksi. Tästä huolimatta Nostradamuksen tuhoa ja kuolemaa julistavat näkemykset ovat herättäneet lukuisten ihmisen mielenkiinnon jo vuosisatojen ajan.

Katso: Astrologia; Ennustaminen; Poliisipsyykikko.

Kirjallisuutta: Forsius 2001b; Hines 1988; Kauko 1993; Kivinen 1998; Randi 1990; Selin 1998.

alkuun palaa