Puheenjohtajan palsta: Miksi DEI-ideologia herättää ristiriitaisia ajatuksia?
Ville Aarnikko
DEI on lyhenne englanninkielisistä sanoista diversity, equity ja inclusion (1). DEI:n yhteydessä diversity tarkoittaa monimuotoisuutta painottuen ihmisten ihonväriin, sukupuoleen, etnisyyteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Equitylla tarkoitetaan lopputulosten tasa-arvoon liittyvää konseptia (social equity), vastakohtana mahdollisuuksien tasa-arvolle. Inclusion tarkoittaa erilaisten ihmisryhmien osallisuutta ja osallistamista.

Termien määritelmät vaihtelevat maltillisesta radikaaliin sen mukaan, mistä ideologisista lähtökohdista DEI-toimia toteutetaan. Tästä syystä kehut ja kritiikit on hyvä kohdistaa tapauskohtaisesti.

DEI-toimien eli monimuotoisuustoimien tarvetta perustellaan mm. historiallisesti aliedustettujen tai syrjittyjen ihmisryhmien reilulla kohtelulla ja yritysten taloudellisella menestyksellä. Yhdysvaltalaiset yritykset käyttävät DEI-koulutuksiin n. 8 miljardia dollaria per vuosi.

Ihmisten yhdenvertainen ja reilu kohtelu on itseni ja lähes kaikkien muidenkin mielestä hyvä ja itsestäänselvä tavoite. Kritiikki kumpuaa pääosin siitä, minkälaisilla ideologioilla ja käytännön toimilla tähän pyritään. DEI-toimien haluttu vaikutus on kyseenalaistettu myös monien tunnettujen skeptikkojen toimesta (2, 3).

Lentoyhtiöt ja Oscar-palkinnot monimuotoisuuden pauloissa

DEI:n leviämistä kulttuuri- ja taidemaailman huipulle kuvastaa Yhdysvaltain elokuva-akatemian vuonna 2020 asettamat monimuotoisuuteen liittyvät standardit. Vuodesta 2024 alkaen elokuvaa ei hyväksytä ehdolle Oscar-gaalan arvostetuimpaan ”paras elokuva” -kategoriaan, ellei se täytä vähintään kahta DEI-standardia neljästä (4).

Uudet standardit sisältävät yksityiskohtaisia rotu- (race), etnisyys-, sukupuoli- ja seksuaalisuuskiintiöitä mm. elokuvan pääaiheen, päänäyttelijän, merkittävän sivuosan esittäjän, työryhmän, markkinointiosaston ja harjoittelijoiden suhteen. Ovatko uudet standardit helppo tai vaikea täyttää ei ole olennaisin kysymys, vaan se, tulisiko tämänkaltaisia standardeja olla ylipäätään.

DEI-ideologian pitkä marssi läpi yhteiskunnan rakenteiden on johtanut myös lentoyhtiöiden monimuotoisuusohjelmiin. Yhdysvaltalainen United Airlines, yksi maailman suurimmista lentoyhtiöistä, julkaisi vuonna 2021 DEI-suunnitelman, minkä mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana United Airlinesin 5000 kouluttamasta lentäjästä 50 % tulee olemaan naisia tai ihonväriltään muita kuin valkoihoisia. Perusteena suunnitelmalle kerrotaan, että lentokoneiden ohjaamon tulisi kuvastaa heidän lennättämiään matkustajia (5).

Miten korkealle ihonväri tai sukupuoli pitäisi rankata lentäjäksi koulutettavien ihmisten tai parhaaksi arvioidun taideteoksen valintaprosessissa? Mielestäni aivan pohjalle, jos sinnekään.

Meritokratian ja DEI:n välinen jännite

Kaikki tämä kuvastaa kahden erilaisen maailmankatsomuksen fundamentaalisia eroja. Ajattelutapojen ytimeen pääsee seuraavan kärjistyksen kautta.

Meritokratian kannattajat ajattelevat, että valinta lentokoneen kapteeniksi tulisi perustua ainoastaan siihen, kuinka hyvin ja kokonaisvaltaisesti yksilö suoriutuu työhön kuuluvista tehtävistä riippumatta yksilön ihonväristä, etnisyydestä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai muista vastaavista piirteistä. Meritokratian onnistumiseksi kaikkeen mahdolliseen syrjintään pitää puuttua aktiivisesti ja tehokkaasti.

DEI:n kannattajat ajattelevat, että ihmisryhmien väliset erot yhteiskunnassa johtuvat avoimesta syrjinnästä ja piilossa olevasta rakenteellisesta syrjinnästä, ja tätä pitää korjata monimuotoisuuskoulutuksilla sekä ihonväriin, sukupuoleen ja muihin vastaaviin piirteisiin liittyvillä ryhmätason kiintiöillä, ja niin kutsutulla positiivisella erityiskohtelulla. Pelkkä syrjintään puuttuminen ei riitä tai on liian hidasta.

Oli näistä maailmankatsomuksista mitä mieltä tahansa, niin yksi asia on hyvä ottaa huomioon. Kun arvioimme ja luokittelemme ihmisiä ihonvärin ja sukupuolen perusteella, niin saatamme siirtyä entistä kauemmaksi Martin Luther King Jr:n popularisoimasta paremman yhteiskunnan unelmasta:

”I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Diversity,_equity,_and_inclusion
(2) https://www.bostonglobe.com/2023/12/11/opinion/steven-pinker-how-to-save-universities-harvard-claudine-gay/
(3) https://x.com/michaelshermer/status/1817997413841518816
(4) https://www.oscars.org/awards/representation-and-inclusion-standards
(5) https://x.com/united/status/1379426304857141250