Mikä Skepsis on?

Skepsis ry on suomalaisten skeptikkojen vuonna 1987 perustama yhdistys. Vaikka Skepsis on Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenjärjestö, niin toimintaa ei ole tarkoitettu vain tieteentekijöille vaan kuka tahansa voi hakea jäsenyyttä ja tulla toimintaan mukaan.

Tarkoitus ja toimintaperiaatteet

Skepsiksen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoitus on:

  • Edistää kriittistä ajattelua, tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.
  • Edistää kiisteltyjen tai erityisen poikkeuksellisten väitteiden tieteellistä tarkastelua.
  • Edistää keskustelua tieteelliseen maailmankuvaan liittyvistä tärkeistä aiheista.
  • Ylläpitää tällaisesta toiminnasta kiinnostuneiden ihmisten verkostoa, järjestää kokouksia ja keskustelu- ja luentotilaisuuksia sekä harjoittaa tiedotus- ja valistustoimintaa.

Yhdistys on poliittisesti, aatteellisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton tieteellinen ja valistuksellinen järjestö.

Yhdistyksen hallitus voi hyväksyä hakemuksesta yhdistyksen jäseneksi yksityishenkilöitä ja oikeuskelpoisia yhteisöjä, jotka hyväksyvät edellä mainitut yhdistyksen säännöissä olevat periaatteet. Jäsenyyttä on helpoin hakea verkkolomakkeen kautta, poikkeustapauksissa voi ottaa yhteyttä seuran sihteeriin tai muuhun toimihenkilöön.

Käytännön toiminta

Skepsis ry toimii yhteistyössä CSI:in (Committee for Skeptical Inquiry) ja muiden vastaavien järjestöjen kanssa. Yhdistys on ECSO:n (European Skeptics) ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenjärjestö.

Yhdistyksen toiminnan painopiste on ollut paljolti valistuksessa ja tiedotuksessa. Skepsis julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Skeptikko-lehteä ja järjestää yleisölle avoimia luento- ja keskustelutilaisuuksia. Skeptikko on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita ja Julkisen sanan neuvoston (JSN) toimintaperiaatteita.

Skepsis on julkaissut neljä kirjaa URSA:n kustantamana: Paholaisen asianajaja (1989), Paholaisen asianajan paluu (1997), Ihmeellinen maailma – skeptikon tietosanakirja (2001) ja Voiko se olla totta – Skeptisiä näkökulmia nykymenoon (2017).

Yhdistyksen tunnetuin toimintamuoto on sen vuosittain jakamat Huuhaa- ja Sokrates palkinnot.

Huuhaa-palkintoa alettiin jakaa vuodesta 1989 lähtien yhteisöille, jotka ovat toiminnallaan olleet edesauttamassa pseudotieteellisten uskomusten leviämistä. Esimerkiksi vuoden 2022 Huuhaa-palkinto annettiin Aavedata-ryhmälle pseudotieteellisten tutkimusmenetelmien popularisoinnista.

Vuonna 1995 Skepsiksen hallitus päätti perustaa Huuhaa-palkinnon rinnalle Sokrates-palkinnon, jolla se haluaa kannustaa kriittiseen ajatteluun tähtäävää kasvatustyötä. Esimerkiksi vuoden 2020 Sokrates-palkinto myönnettiin lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuutille, joka on kyseenalaistanut huonosti perusteltuja terveysväittämiä tieteellisen näytön valossa.

Skepsis ry on myös jo usean vuoden ajan tarjonnut haasteen paranormaaleja kykyjä omaaville henkilöille. Yhdistys on luvannut maksaa 20 000€ sille, joka valvotuissa olosuhteissa tuottaa paranormaalin ilmiön. Haastesumma voidaan maksaa myös humanoidistipendinä puhtaana ulottimeen sille humanoidille, joka itse noutaa stipendin ja antaa samalla DNA (tai vastaavan) -näytteen. Vain ihmisyrittäjiä on ilmaantunut, mutta yksikään monista yrittäjistä ei ole onnistunut läpäisemään edes haasteen säännöissä mainittua esitestiä.

In English - På Svenska