Uutiset

25.05.2019 Sokrates-palkinto 2019

Skepsis ry on myöntänyt 2019 Sokrates-palkinnon professori Marina Heinoselle ansiokkaasta tiedeviestinnästä sekä perinteisessä että uudessa mediassa. Lue palkinnon perustelu täältä.

10.02.2019 YLE: Terveyshuuhaa kukoistaa netissä – näin opit tunnistamaan sen

Verkossa liikkuu loputon määrä harhaanjohtavaa, virheellistä ja jopa haitallista terveyteen liittyvää tietoa. Terveyshuuhaata tulee joka tuutista: niin sosiaalisen median ja erilaisten mielipidevaikuttajien kuin perinteisen median kautta. Tervettä skeptisyyttä -blogin kirjoittaja, tutkijatohtori Pauli Ohukainen neuvoo, miten opit tunnistamaan huuhaan. Lue koko artikkeli täältä.

31.01.2019 IS: Suomalaisskeptikot tarjoavat 20 000 euroa yliluonnollisesta ilmiöstä – summaa on haviteltu niin taikavarvuilla kuin aurojen näkemiselläkin

Skeptikot pääsevät testaamaan yliluonnollisia kykyjä harmittavan harvoin – hyvänä vuonna vain kerran tai kaksi. Lue koko artikkeli täältä.

05.12.2018 Huuhaa-palkinto 2018

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2018 Huuhaa-palkinnon Otavan tietokirjojen kustannusyksikölle harhaanjohtavan ja pseudotieteellisen sisällön julkaisemisesta tietokirjoina. Lue palkinnon perustelu täältä.

22.09.2018 Ilpo V. Salmi - Muistokirjoitus

Skepsis ry:n kunniapuheenjohtaja Ilpo Veli Salmi on poistunut keskuudestamme 22. syyskuuta. Muistokirjoitus.

17.09.2018 Seura: Miksi 20 000 eurolle ei löydy ottajaa? Paranormaaleja ilmiöitä tarjotaan tutkittavaksi harmillisen vähän

Kummitustutkijat tai auroja katsovat parantajat eivät ole onnistuneet todistamaan paranormaalia ilmiötä todeksi Skepsis ry:n testissä. Missä on vika? Lue koko artikkeli täältä.

31.05.2018 YLE: Psykologian tohtori listasi 7 yliluonnollista ilmiötä ja niiden tylsää selitystä

Mitä tapahtuu, kun ihminen irtautuu ruumistaan? Miksi kuoleman porteilla oleva näkee valoa tunnelin päässä? Psykologian tohtori Jukka Häkkinen kertoo. Lue koko artikkeli täältä.

07.01.2018 YLE Areena: Skeptisismin perintö

YLE Areena Radio sisältää korkealaatuisen ja laajan valikoiman radiodokumentteja monilta aihealueilta, esimerkiksi Kalle Haatanen: Skeptisismin perintö. Dokumentit ovat kuunneltavissa Podcast-muodossa iPhone- ja Android-puhelimilla sekä tallennettavissa mp3-muodossa. Kaikki ohjelmasarjat ovat listattavissa täältä.

01.01.2018 Vuoden 2016 Skeptikko-lehdet

Vuoden 2016 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

26.11.2017 Pauli Ohukainen: Huuhaan tunnistusopas

Yleisesti ottaen huuhaa tarkoittaa perusteetonta uskomusta tai väitettä. Mutta mistä tietää, että joku asia on perusteeton? Tässä kirjoituksessa Pauli Ohukainen tarjoaa oman oppaan huuhaan tunnistamiseen. http://www.tervettaskeptisyytta.net/huuhaan-tunnistusopas

10.09.2017 YLE Tiede / Näkökulma: Allergiat ja muut sairaudet paranevat aivotreenillä? Väite on huuhaata.

Kanadalaisen aivotreenimenetelmän on tällä viikolla väitetty parantavan allergioita. Sen mukaan pähkinäallergikko voisi aivojaan uudelleenohjelmoimalla huoletta napostella pähkinöitä. Menetelmällä voi kehittäjänsä mukaan parantua jopa Parkinsonin taudista. On julmaa väittää vaikeasta astmasta, allergiasta tai muusta vakavasta taudista kärsivälle, että positiivinen ajattelu parantaa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan.

Lue koko artikkeli täältä.

01.09.2017 Arvio kirjasta: Voiko se olla totta? - Skeptisiä näkökulmia nykymenoon

"Kirja sopii mainiosti jokaiselle, joka etsii ja päivittää tietoon ja järkeen perustuvaa maailman­kuvaa. Samalla saa arkisia ohjeita siihen, miten humpuukin tunnistaa käyttöohjeista, hoidoista tai vaikka kosmetiikasta”, kirjoittaa Timo Paukku, HS.

Lue koko artikkeli täältä.

13.08.2017 YLE: Miksi huuhaata uskotaan enemmän kuin tiedettä?

Ennen sivistymättömyyttä häpeiltiin, nyt sillä ylpeillään. Luonnontieteiden perusasiat, jopa maapallon pyöreys, asetetaan nykyään kyseenalaiseksi, kun ihmiset haluavat itse päättää tutkimusten luotettavuudesta.

Lue koko artikkeli täältä.

05.04.2017 Vuoden 2015 Skeptikko-lehdet

Vuoden 2015 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

14.02.2017 Suomen Kuvalehti: Faktat eivät tehoa, jos ihmisen maailman­katsomus on uhattuna

Kun makuasioista ei voi kiistellä, on pakko taistella tosiasioista. Lue koko artikkeli täältä.

07.12.2016 Huuhaa-palkinto Keski-Pohjanmaan kansanopistolle humpuukikurssien järjestämisestä

Skepsis ry on tänään myöntänyt vuoden 2016 Huuhaa-palkinnon Keski-Pohjanmaan kansanopistolle pseudotieteellisten kurssien sisällyttämisestä koulutustarjontaansa.

Lue palkinnon perustelut täältä.

Kuluvana vuonna koulutuksesta ja koulutuksen rahoittamisesta on keskusteltu paljon julkisuudessa. Skepsis ry pitää ensiarvoisen tärkeänä, että ihmisillä on monipuolisia mahdollisuuksia kouluttautua eri vaiheissa elämäänsä. Oppilaitosten tarjoaman opetuksen on kuitenkin perustuttava tieteellisesti pätevään tietoon, eikä sen tasoa tulisi madaltaa näennäistieteellisillä opeilla.

"Varsinkin terveyden parissa työskentelevien ammattiryhmien pitää tuntea vastuunsa ihmisten hyvinvoinnista ja terveydestä ja perustaa siksi osaamisensa mahdollisimman luotettavaan ja testattuun tietoon", sanoo Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

Keski-Pohjanmaan kansanopiston kurssitarjonnasta löytyy muun muassa reiki-diplomihoitajaksi koulutusta, Horstmann-tekniikan peruskurssi, homeopaattista ensiapua sekä kiinalaisen lääketieteen perusteita.

Koulutusyhtymän kansanopisto tarjoaa myös kurssia "Koululääketieteen perusteet". Skepsis ry katsoo koululääketiede-termin käytön turhaksi ja harhaanjohtavaksi. On olemassa vain yhtä lääketiedettä, ja se pohjautuu tutkimuksen tuottamaan tieteelliseen tietoon. Lääketieteelle ei löydy vaihtoehtoja, eikä sitä voi rinnastaa reikiin, homeopatiaan tai kiinalaiseen hoitoperinteeseen.

Palkinnolla Skepsis ry haluaa kiinnittää erityistä huomiota koulutukseen, jota Suomessa tarjotaan. Asianmukaisten koulutuslaitosten ei tulisi antaa minkäänlaista alustaa pseudotieteen levittämiselle. Erityisesti julkisella rahalla rahoitettavien oppilaitosten tulee keskittyä tieteelliseen tietoon perustuvaan opetukseen.
———
Skepsis on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa. Viime vuonna palkinnon saivat televisiossa esitettävät ennustajapalvelut Astral TV ja Ennustaja-TV.

26.11.2016 YLE: Homeopatia on yhtä tyhjän kanssa

Australian kansallisten terveysviranomaisten tutkimuksessa analysoitiin yli 1 800 tutkimuspaperia. Lopputulos oli, että tämä vaihtoehtoinen hoitomuoto on täysin tehoton.

Kyseessä on maailman laajin lääketieteelliseen kirjallisuuteen nojaava tutkimus homeopatiasta.

Lue koko artikkeli täältä.

27.10.2016 Web- ja keskustelusivujen tekniikkapäivitys

Skepsiksen web- ja keskustelusivut on siirretty pilvipalveluun. Samalla web-sivujen teknologia päivittyi ja sisältöön tuli muutoksia. Aiemmin käytössä olleen palvelimen rikkoutumisesta johtuen palveluissa on ollut käyttökatkoksia.

28.09.2016 YLE: Silmänkääntäjä totuuden puolesta

Totuus on mutkikas juttu, kertoo dokumentti huijareita paljastaneesta James Randista. Lue koko artikkeeli täältä.

23.06.2016 YLE Elävä arkisto: Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

Dokumentti julkaistu YLE:n elävässä arkistossa: Järjestyksessään seitsemännet Rajatiedon messut pidettiin vuonna 1989 Helsingissä. Messuilla vieraili myös yhdysvaltalainen yliluonnollisten ilmiöiden epäilijä ja huijareiden paljastaja James Randi eli The Amazing Randi. A-studion raportissa seurattiin, kun Randi asettui testaamaan hankasalmelaisen taikavarvun todenmukaisuutta. Lue koko artikkeeli täältä.

06.04.2016 Sokrates-palkinto 2016

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2016 Sokrates-palkinnon dosentti Minna Huotilaiselle aivotutkimuksen tulosten aktiivisesta esittelemisestä julkisuudessa ja tieteen äänen tuomisesta sosiaaliseen mediaan. Lue palkinnon perustelut täältä.

03.04.2016 YLE: Fysiikan professori uskoo järkeen: "Tiede vapauttaa peloista"

Skepsis ry:n Tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, fysiikan professori Jukka Maalampi tunnetaan paitsi tieteentekijänä, myös ahkerana tieteen popularisoijana ja tieteellisen maailmankuvan puolestapuhujana. Hän uskoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset tietäisivät enemmän. Lue koko artikkeeli täältä.

03.04.2016 Lähde mukaan Skepsiksen kevätretkelle

Lähde mukaan Skepsiksen kevätretkelle Fiskarsin ruukkiin lauantaina 21. toukokuuta. Katso lisätietoja täältä.

01.01.2016 Vuosien 2013 ja 2014 Skeptikko-lehdet

Vuosien 2013 ja 2014 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

02.12.2015 Huuhaa-palkinto 2015

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2015 Huuhaa-palkinnon television ennustajapalveluille. Huuhaa-palkinto myönnettiin “Taikauskon ylläpitämisestä ja ihmisten epävarmuuden hyväksikäytöstä”. Lue palkinnon perustelu täältä.

31.10.2015 YLE: Kummitusjahdit voivat synnyttää väärää kuvaa tieteestä

Tutkimusta matkiva aavejahti voi olla tieteelle haitallista, huomauttaa Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä. Lue koko artikkeeli täältä.

30.10.2015 YLE: 20 000 euroa odottaa ottajaansa – paranormaali ilmiö on yhä todistamatta

Miltä kuulostaisi saada 20 000 euroa puhtaana käteen? Ei varmaan hassummalta, mutta sen eteen olisi pystyttävä toteuttamaan paranormaali ilmiö valvotuissa olosuhteissa. Lue koko artikkeli täältä.

22.09.2015 YLE Areena: Skeptikoiden suurimmat haasteet

Suomalaisten skeptikkojen vuonna 1987 perustama Skepsis ry on lähes kolmikymmenvuotisen historiansa aikana taistellut niin maasäteilyhysteriaa kuin homeopatiaakin vastaan. Mutta mitkä ovat sen suurimmat haasteet syksyllä 2015? Kuuntele koko artikkeli täältä.

28.05.2015 Skepsiksen haastesumma kaksinkertaistui – paranormaaleilla kyvyillä ansaitsee nyt 20 000 euroa

Rationaalista ajattelua edistävä Skepsis ry on jo pitkään luvannut maksaa 10 000 euroa henkilölle, joka tuottaa valvotuissa oloissa paranormaalin ilmiön. Haaste julkistettiin vuonna 1989, mutta toistaiseksi kukaan ei ole läpäissyt sitä. Yrittäjiä on riittänyt erityisesti taikavarpujen ja ajatustenlukemisen saralla.

Nyt paranormaaleilla kyvyillä on mahdollista ansaita entistä enemmän: toimittaja Ivan Puopolo ja mentalisti Pete Poskiparta ovat kumpikin ilmoittaneet halustaan osallistua haasteen rahoitukseen 5 000 eurolla.

Osaatko poistua ruumiistasi? Oletko vahvasti magneettinen? Siirteletkö esineitä tai parannatko ihmisiä ajatuksen voimalla?

Rationaalista ajattelua edistävä Skepsis ry on jo pitkään luvannut maksaa 10 000 euroa henkilölle, joka tuottaa valvotuissa oloissa paranormaalin ilmiön. Haaste julkistettiin vuonna 1989, mutta toistaiseksi kukaan ei ole läpäissyt sitä. Yrittäjiä on riittänyt erityisesti taikavarpujen ja ajatustenlukemisen saralla.

Nyt paranormaaleilla kyvyillä on mahdollista ansaita entistä enemmän: toimittaja Ivan Puopolo ja mentalisti Pete Poskiparta ovat kumpikin ilmoittaneet halustaan osallistua haasteen rahoitukseen 5 000 eurolla.

Skepsiksen haasteen menestyksekkäästä suorittamisesta on siis luvassa kaikkiaan 20 000 euron palkkio. Nyt jos koskaan kannattaa harjoittaa psykokinesiaa!

Puopolo ja Poskiparta allekirjoittavat asiasta sopimuksen Skepsiksen puheenjohtajan Otto J. Mäkelän kanssa torstaina 28. toukokuuta. Radio Nova välittää tilaisuudesta radio- ja videomateriaalia.

———

Skepsiksen palkkiosumman muut ulkopuoliset rahoittajat ovat taikuri Iiro Seppänen ja tähtitieteen tohtori Hannu Karttunen. Esikuvana on toiminut yhdysvaltalaisen taikurin James Randin asettama haaste, jonka läpäisijälle on luvassa miljoona dollaria. Skepsiksen testitilanteen läpäiseminen toimii myös esikarsintana James Randin haasteelle.

Skeptikko-lehden päätoimittaja Risto K. Järvinen kertoo haasteen perustamishetkistä vuodelta 1989, kuinka ”Skepsiksen hallituksessa pohdittiin 10 000 markan haasteen julkistamista pitkään ja hartaasti. Yksi syy epäröintiin oli se, että haasteen pelättiin tuovan kamalasti työtä: pilvin pimein varpumiehiä ja selvänäkijöitä, joiden kykyjä jouduttaisiin tutkimaan kaikkina viikonloppuina loputtomiin asti”.

Skeptikot saivat kuitenkin huokaista helpotuksesta. Kirjeitse haasteesta kyseli parikymmentä ihmistä, joille lähetetyistä vastauslomakkeista tuli täytettynä takaisin vain kaksi. Yleisin paranormaali kyky oli veden tai maasäteilyn havaitseminen taikavarvulla. Myös selvänäkeminen ja ennustaminen olivat yleisiä taitoja.

Nykyään Skepsikseen otetaan haasteen takia yhteyttä kerran tai kaksi vuodessa. Varsinaiseen testaamiseen päädytään harvemmin.

Skepsis toivoo, että palkintosumman kasvu kannustaa uusia yrittäjiä mukaan. Suomessa on paljon henkilöitä, jotka mainostavat yliluonnollisia kykyjään myös julkisuudessa. Suuri osa näistä ihmisistä on uskossaan vilpittömiä, eikä heihin ole tarvetta suhtautua pilkallisesti. Skepsiksen haaste tarjoaa hyvän mahdollisuuden yliluonnollisten väitteiden testaamiseksi. Testaajien kannalta mikään ei olisi kiinnostavampaa kuin löytää tieteelle uusi ilmiö.

Haastesumma voidaan luovuttaa myös Maan ulkopuolelta tulleelle humanoidille dna- tai muita tuloksia vastaan. Testaus tulee tehdä Skepsiksen hyväksymässä laboratoriossa.

———

Ivan Puopolo on toimittaja, joka ei ymmärrä mitä tarkoittaa yliluonnollinen. Jos jokin esiintyy luonnossa, se on luonnollista. ”Aiemmin olin kiukkuinen, nuori skeptikko. Nykyisin olen vanha, kiukkuinen skeptikko”, Puopolo kertoo. ”Olen kuulemma myös tiedefasisti. Tämä lienee suurin kohteliaisuus, minkä olen kuullut. Sehän on sama kuin sanoa, että ’hei, sähän ajattelet!’.” Puopolo vetää Radio Novassa ohjelmaa, jonka tarkoitus on levittää järkeä. Ohjelma tulee sunnuntaisin klo 14–16.

Pete Poskiparta on mentalisti ja skeptikko, joka työkseen luo illuusioita yliluonnollisista asioista, mutta näkee ja kokee tuon tuostakin tilanteita joissa samoja illuusioita myydään ihmisille totena. ”Olin aiemmin kiukkuinen nuori skeptikko. Ikä on tuonut kuitenkin ymmärrystä ja sovittelevampaa suhtautumista asioihin”, Poskiparta kertoo.

13.04.2015 Huuhaan vastainen Think Helsinki Think - tapahtuma 15.4

Savoy-teatteri valjastetaan keskiviikkona 15.4 maailmanlaajuiseen huuhaan vastaiseen taisteluun. Paikalla mm. James Randi and Tara Shears. Katso lisätietoja https://www.thinkhelsinkithink.com. Voit katsoa tapahtuman myös livenä HSTV:stä.