Uutiset

02.03.2024 Skepsiksen sääntömääräinen kevätkokous (Helsinki)

Tieteiden talo, sali 208, Kirkkokatu 6, 00170, Helsinki 19.03.2024 klo 18:30-19:45 (Huom. kellonaika)

Käsitellään sääntömääräiset asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen esityslista
5.esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Skepsiksen hallituksen esitys yhdistyksen kokoukselle uusiksiksi kunniajäseniksi kutsuttavista.

Voit osallistua kokoukseen myös etänä. Ilmoittautuminen etäosallistumisesta maanantaihin 18.3.2024 mennessä.
Täytä ilmoittautumislomake.

20.06.2022 Hyvää kesää

Skepsis ry toivottaa hyvää kesää kaikille sivuston lukijoille. Yleisötapahtumat alkavat jälleen syksyllä ja näistä tulee tarkempaa tietoa kesälomien jälkeen.

01.10.2021 YLE: Salaliittoteorioihin uskovan käännyttäminen on vaikeaa

Koulutus, älykkyys, epävarmuuden sietokyky tai jokin tietty persoonallisuuden piirre eivät tutkimusten mukaan näyttäisi selittävän salaliittoteorioihin uskomista. Mutta yksi asia sitä voi kuitenkin ennustaa: nimittäin se, että uskoo johonkin toiseen salaliittoteoriaan. Lue koko artikkeli täältä.

09.08.2021 HS Futucast: Mitä on huuhaa, Skepsiksen Denis Galkin?

Mitä on skeptisyys? Mitä on huuhaa? Näitä kysymyksiä pohdimme Deniksen kanssa, sekä sitä, miten skeptisyys arkisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa näkyy, tai tulisi näkyä. Sen lisäksi puhuimme vähän uskomushoidoista, ufoista sekä kryptoista. Kuuntele podcast täältä.

14.01.2021 Oikean tiedon puolesta huuhaata vastaan – PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti on Vuoden professori

Lääketieteen professori Juhani Knuuti Turun yliopistosta on valittu Vuoden professoriksi 2021. Tutkimustyönsä ohella Knuuti vaikuttaa mediassa ja sosiaalisen median kanavilla ihmisten terveyden kannalta kumuloituvan ja jatkuvasti muuntuvan oikean tiedon puolesta huuhaata vastaan. Lue lisää täältä.

01.01.2021 Vuoden 2018 Skeptikko-lehdet

Vuoden 2018 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

01.01.2020 Vuoden 2017 Skeptikko-lehdet

Vuoden 2017 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

01.10.2019 Hengen ja tiedon messut

Skepsis on mukana Hengen ja tiedon messuilla, paikka 149-150 (1.krs).

25.05.2019 Sokrates-palkinto 2019

Skepsis ry on myöntänyt 2019 Sokrates-palkinnon professori Marina Heinoselle ansiokkaasta tiedeviestinnästä sekä perinteisessä että uudessa mediassa. Lue palkinnon perustelu täältä.

10.02.2019 YLE: Terveyshuuhaa kukoistaa netissä – näin opit tunnistamaan sen

Verkossa liikkuu loputon määrä harhaanjohtavaa, virheellistä ja jopa haitallista terveyteen liittyvää tietoa. Terveyshuuhaata tulee joka tuutista: niin sosiaalisen median ja erilaisten mielipidevaikuttajien kuin perinteisen median kautta. Tervettä skeptisyyttä -blogin kirjoittaja, tutkijatohtori Pauli Ohukainen neuvoo, miten opit tunnistamaan huuhaan. Lue koko artikkeli täältä.

31.01.2019 IS: Suomalaisskeptikot tarjoavat 20 000 euroa yliluonnollisesta ilmiöstä – summaa on haviteltu niin taikavarvuilla kuin aurojen näkemiselläkin

Skeptikot pääsevät testaamaan yliluonnollisia kykyjä harmittavan harvoin – hyvänä vuonna vain kerran tai kaksi. Lue koko artikkeli täältä.

05.12.2018 Huuhaa-palkinto 2018

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2018 Huuhaa-palkinnon Otavan tietokirjojen kustannusyksikölle harhaanjohtavan ja pseudotieteellisen sisällön julkaisemisesta tietokirjoina. Lue palkinnon perustelu täältä.

22.09.2018 Ilpo V. Salmi - Muistokirjoitus

Skepsis ry:n kunniapuheenjohtaja Ilpo Veli Salmi on poistunut keskuudestamme 22. syyskuuta. Muistokirjoitus.

17.09.2018 Seura: Miksi 20 000 eurolle ei löydy ottajaa? Paranormaaleja ilmiöitä tarjotaan tutkittavaksi harmillisen vähän

Kummitustutkijat tai auroja katsovat parantajat eivät ole onnistuneet todistamaan paranormaalia ilmiötä todeksi Skepsis ry:n testissä. Missä on vika? Lue koko artikkeli täältä.

31.05.2018 YLE: Psykologian tohtori listasi 7 yliluonnollista ilmiötä ja niiden tylsää selitystä

Mitä tapahtuu, kun ihminen irtautuu ruumistaan? Miksi kuoleman porteilla oleva näkee valoa tunnelin päässä? Psykologian tohtori Jukka Häkkinen kertoo. Lue koko artikkeli täältä.

07.01.2018 YLE Areena: Skeptisismin perintö

YLE Areena Radio sisältää korkealaatuisen ja laajan valikoiman radiodokumentteja monilta aihealueilta, esimerkiksi Kalle Haatanen: Skeptisismin perintö. Dokumentit ovat kuunneltavissa Podcast-muodossa iPhone- ja Android-puhelimilla sekä tallennettavissa mp3-muodossa. Kaikki ohjelmasarjat ovat listattavissa täältä.

01.01.2018 Vuoden 2016 Skeptikko-lehdet

Vuoden 2016 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

26.11.2017 Pauli Ohukainen: Huuhaan tunnistusopas

Yleisesti ottaen huuhaa tarkoittaa perusteetonta uskomusta tai väitettä. Mutta mistä tietää, että joku asia on perusteeton? Tässä kirjoituksessa Pauli Ohukainen tarjoaa oman oppaan huuhaan tunnistamiseen. http://www.tervettaskeptisyytta.net/huuhaan-tunnistusopas

10.09.2017 YLE Tiede / Näkökulma: Allergiat ja muut sairaudet paranevat aivotreenillä? Väite on huuhaata.

Kanadalaisen aivotreenimenetelmän on tällä viikolla väitetty parantavan allergioita. Sen mukaan pähkinäallergikko voisi aivojaan uudelleenohjelmoimalla huoletta napostella pähkinöitä. Menetelmällä voi kehittäjänsä mukaan parantua jopa Parkinsonin taudista. On julmaa väittää vaikeasta astmasta, allergiasta tai muusta vakavasta taudista kärsivälle, että positiivinen ajattelu parantaa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan.

Lue koko artikkeli täältä.

01.09.2017 Arvio kirjasta: Voiko se olla totta? - Skeptisiä näkökulmia nykymenoon

"Kirja sopii mainiosti jokaiselle, joka etsii ja päivittää tietoon ja järkeen perustuvaa maailman­kuvaa. Samalla saa arkisia ohjeita siihen, miten humpuukin tunnistaa käyttöohjeista, hoidoista tai vaikka kosmetiikasta”, kirjoittaa Timo Paukku, HS.

Lue koko artikkeli täältä.

13.08.2017 YLE: Miksi huuhaata uskotaan enemmän kuin tiedettä?

Ennen sivistymättömyyttä häpeiltiin, nyt sillä ylpeillään. Luonnontieteiden perusasiat, jopa maapallon pyöreys, asetetaan nykyään kyseenalaiseksi, kun ihmiset haluavat itse päättää tutkimusten luotettavuudesta.

Lue koko artikkeli täältä.

05.04.2017 Vuoden 2015 Skeptikko-lehdet

Vuoden 2015 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

14.02.2017 Suomen Kuvalehti: Faktat eivät tehoa, jos ihmisen maailman­katsomus on uhattuna

Kun makuasioista ei voi kiistellä, on pakko taistella tosiasioista. Lue koko artikkeli täältä.

07.12.2016 Huuhaa-palkinto Keski-Pohjanmaan kansanopistolle humpuukikurssien järjestämisestä

Skepsis ry on tänään myöntänyt vuoden 2016 Huuhaa-palkinnon Keski-Pohjanmaan kansanopistolle pseudotieteellisten kurssien sisällyttämisestä koulutustarjontaansa.

Lue palkinnon perustelut täältä.

Kuluvana vuonna koulutuksesta ja koulutuksen rahoittamisesta on keskusteltu paljon julkisuudessa. Skepsis ry pitää ensiarvoisen tärkeänä, että ihmisillä on monipuolisia mahdollisuuksia kouluttautua eri vaiheissa elämäänsä. Oppilaitosten tarjoaman opetuksen on kuitenkin perustuttava tieteellisesti pätevään tietoon, eikä sen tasoa tulisi madaltaa näennäistieteellisillä opeilla.

"Varsinkin terveyden parissa työskentelevien ammattiryhmien pitää tuntea vastuunsa ihmisten hyvinvoinnista ja terveydestä ja perustaa siksi osaamisensa mahdollisimman luotettavaan ja testattuun tietoon", sanoo Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

Keski-Pohjanmaan kansanopiston kurssitarjonnasta löytyy muun muassa reiki-diplomihoitajaksi koulutusta, Horstmann-tekniikan peruskurssi, homeopaattista ensiapua sekä kiinalaisen lääketieteen perusteita.

Koulutusyhtymän kansanopisto tarjoaa myös kurssia "Koululääketieteen perusteet". Skepsis ry katsoo koululääketiede-termin käytön turhaksi ja harhaanjohtavaksi. On olemassa vain yhtä lääketiedettä, ja se pohjautuu tutkimuksen tuottamaan tieteelliseen tietoon. Lääketieteelle ei löydy vaihtoehtoja, eikä sitä voi rinnastaa reikiin, homeopatiaan tai kiinalaiseen hoitoperinteeseen.

Palkinnolla Skepsis ry haluaa kiinnittää erityistä huomiota koulutukseen, jota Suomessa tarjotaan. Asianmukaisten koulutuslaitosten ei tulisi antaa minkäänlaista alustaa pseudotieteen levittämiselle. Erityisesti julkisella rahalla rahoitettavien oppilaitosten tulee keskittyä tieteelliseen tietoon perustuvaan opetukseen.
———
Skepsis on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa. Viime vuonna palkinnon saivat televisiossa esitettävät ennustajapalvelut Astral TV ja Ennustaja-TV.

26.11.2016 YLE: Homeopatia on yhtä tyhjän kanssa

Australian kansallisten terveysviranomaisten tutkimuksessa analysoitiin yli 1 800 tutkimuspaperia. Lopputulos oli, että tämä vaihtoehtoinen hoitomuoto on täysin tehoton.

Kyseessä on maailman laajin lääketieteelliseen kirjallisuuteen nojaava tutkimus homeopatiasta.

Lue koko artikkeli täältä.

27.10.2016 Web- ja keskustelusivujen tekniikkapäivitys

Skepsiksen web- ja keskustelusivut on siirretty pilvipalveluun. Samalla web-sivujen teknologia päivittyi ja sisältöön tuli muutoksia. Aiemmin käytössä olleen palvelimen rikkoutumisesta johtuen palveluissa on ollut käyttökatkoksia.

28.09.2016 YLE: Silmänkääntäjä totuuden puolesta

Totuus on mutkikas juttu, kertoo dokumentti huijareita paljastaneesta James Randista. Lue koko artikkeeli täältä.

23.06.2016 YLE Elävä arkisto: Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

Dokumentti julkaistu YLE:n elävässä arkistossa: Järjestyksessään seitsemännet Rajatiedon messut pidettiin vuonna 1989 Helsingissä. Messuilla vieraili myös yhdysvaltalainen yliluonnollisten ilmiöiden epäilijä ja huijareiden paljastaja James Randi eli The Amazing Randi. A-studion raportissa seurattiin, kun Randi asettui testaamaan hankasalmelaisen taikavarvun todenmukaisuutta. Lue koko artikkeeli täältä.

06.04.2016 Sokrates-palkinto 2016

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2016 Sokrates-palkinnon dosentti Minna Huotilaiselle aivotutkimuksen tulosten aktiivisesta esittelemisestä julkisuudessa ja tieteen äänen tuomisesta sosiaaliseen mediaan. Lue palkinnon perustelut täältä.

03.04.2016 YLE: Fysiikan professori uskoo järkeen: "Tiede vapauttaa peloista"

Skepsis ry:n Tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, fysiikan professori Jukka Maalampi tunnetaan paitsi tieteentekijänä, myös ahkerana tieteen popularisoijana ja tieteellisen maailmankuvan puolestapuhujana. Hän uskoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset tietäisivät enemmän. Lue koko artikkeeli täältä.