Vad är Skepsis?

Skepsis rf är en förening grundad år 1987 av finska skeptiker. Även om Skepsis är en medlemsorganisation i Vetenskapliga samfundens Delegation, är verksamheten inte endast avsedd för vetenskapsutövare, utan vem som helst kan ansöka om medlemskap och delta i verksamheten.

Syfte och verksamhetsprinciper

Enligt Skepsis stadgar är föreningens syfte att:

  • Främja kritiskt tänkande, undervisning i metoder för att inhämta vetenskaplig kunskap samt en vetenskaplig och förnuftsbaserad världsbild.
  • Främja vetenskaplig granskning av kontroversiella eller särskilt exceptionella påståenden.
  • Främja diskussion om viktiga ämnen relaterade till en vetenskaplig världsbild.
  • Upprätthålla ett nätverk av personer intresserade av denna typ av verksamhet, arrangera möten samt diskussions- och föreläsningstillfällen, och bedriva informations- och upplysningsarbete.

Föreningen är en politiskt, ideologiskt och religiöst obunden vetenskaplig och upplysande organisation.

Föreningens styrelse kan på ansökan godkänna privatpersoner och juridiska enheter som medlemmar, förutsatt att de godkänner de ovan nämnda principerna i föreningens stadgar. Det enklaste sättet att ansöka om medlemskap är via ett webbformulär; i undantagsfall kan man kontakta föreningens sekreterare eller annan funktionär.

Praktisk verksamhet

Skepsis rf samarbetar med CSI (Committee for Skeptical Inquiry) och andra motsvarande organisationer. Föreningen är medlem i ECSO (European Council of Skeptical Organisations) och Vetenskapliga samfundens Delegation.

Föreningens verksamhet har till stor del fokuserat på upplysning och information.

Skepsis publicerar tidskriften Skeptikko, som utkommer fyra gånger om året, och arrangerar föreläsnings- och diskussionstillfällen öppna för allmänheten.

Skeptikko har förbundit sig att följa Journalistreglerna och verksamhetsprinciper för Opinionsnämnden för massmedier (ONM).

Skepsis har publicerat fyra böcker utgivna av URSA förlag på finska: Paholaisen asianajaja (1989), Paholaisen asianajan paluu (1997), Ihmeellinen maailma – skeptikon tietosanakirja (2001) och Voiko se olla totta – Skeptisiä näkökulmia nykymenoon (2017).

Föreningens mest kända verksamhetsform är dess utdelade Huuhaa- (humbug) och Sokrates-priser.

Huuhaa-priset har delats ut sedan 1989 till organisationer som genom sin verksamhet har främjat spridningen av pseudovetenskapliga föreställningar. Till exempel tilldelades Huuhaa-priset 2022 till Aavedata-gruppen för popularisering av pseudovetenskapliga forskningsmetoder.

År 1995 beslöt Skepsis styrelse att inrätta Sokrates-priset som ett komplement till Huuhaa-priset, för att uppmuntra till uppfostringsarbete som syftar till kritiskt tänkande. Exempelvis tilldelades Sokrates-priset 2020 till medicine doktor, professor Juhani Knuuti, som har ifrågasatt dåligt underbyggda hälsopåståenden i ljuset av vetenskapliga bevis.

Skepsis rf har också under flera år erbjudit en utmaning till personer med paranormala förmågor. Föreningen har lovat att betala 20 000 € till den som under kontrollerade förhållanden kan frambringa ett paranormalt fenomen. Prissumman kan även betalas som ett humanoidstipendium rent över till den humanoid som själv hämtar stipendiet och samtidigt lämnar ett DNA (eller motsvarande) prov. Endast mänskliga försökspersoner har anmält sig, men ingen av de många försökarna har lyckats klara ens det förhandstesting som nämns i utmaningens regler.