Skepsis ry palkitsee vuosittain pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa kunnostautuneita Huuhaa-palkinnolla. Vastapainoksi Huuhaa-palkinnolle perustettiin 1995 Sokrates-palkinto, joka voidaan antaa tunnustuksena Skepsiksen toimenkuvaan kuuluvien asioiden ja sokraattisen rationaalisen ajattelun edistämisestä.

Skepsis ry on myöntänyt 2019 Huuhaa-palkinnon

Sähköä ilmassa -verkkosivustolle ja sen verkkokaupalle

Sähköä ilmassa -sivustolla annetaan ymmärtää matkapuhelimien ja tukiasemien tuottamien sähkömagneettisten kenttien aiheuttavan muun muassa päänsärkyä, nivelkipuja, sydämen rytmihäiriöitä sekä vaikuttavan ihmisten hedelmällisyyteen. Esitettyjen väitteiden tueksi ei löydy vakuuttavaa tieteellistä näyttöä.

Sähköherkät kokevat saavansa oireita esim. matkapuhelimen säteilystä, pahimmillaan oireilu haittaa ja rajoittaa elämää merkittävästi. Tutkimusten mukaan oireilu ei kuitenkaan johdu matkapuhelimien, kodinkoneiden tai tukiasemien sähkömagneettisesta säteilystä. Huonosti perusteltujen uskomusten levittäminen, säteilytasojen mittailu ja kalliiden suojatarvikkeiden markkinointi saattaa vain ruokkia vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten oireilua ja viivästyttää tutkittuun tietoon perustuvan avun saamista.

Skepsis ry:n mielestä on epäeettistä levittää harhaanjohtavia terveysväittämiä ja myydä niiden pohjalta kalliita tuotteita. Esimerkiksi viiden litran purkki ”säteilyltä suojaavaa maalia” maksaa sivustolla 270 euroa, ja puuvillakangas maksaa yli sata euroa metriltä.

Palkinnolla Skepsis ry haluaa myös muistuttaa, että tieteen kaapuun puettu sanoma ei aina perustu hyvälaatuiseen tieteelliseen tutkimukseen. Säteilyturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä kehotamme kääntymään alan koulutuksen saaneiden asiantuntijoiden ja säteilytasoja valvovien viranomaisten puoleen. Tämänhetkisen tiedon perusteella tukiasemien, matkapuhelimien tai muiden yleisesti käytettyjen laitteiden säteilystä ei tarvitse huolestua.

http://www.sahkoailmassa.fi/

Skepsis ry:n hallitus 4.12.2019
Otto J. Mäkelä, Denis Galkin, Ville Aarnikko, Juha Leinivaara, Santtu Puukka, Osmo Tammisalo, Mikko Ville Valjento


Skepsis ry on myöntänyt 2019 Sokrates-palkinnon

Professori Marina Heinoselle

Tutkijan- ja opettajanuransa ohessa Heinonen on välittänyt tietoa ravintoaineista, lisäaineista ja niiden turvallisuudesta suurelle yleisölle. Hän on muun muassa oikonut sitkeässä eläviä käsityksiä siitä, että luontainen suoraan tarkoittaisi turvallista sekä terveellistä ja että tehdasvalmisteet sekä lisäaineet olisivat aina terveydelle haitallisia.

Heinonen muistuttaa, että ruoan turvallisuuden mittari ei ole kokemus vaan tieteellinen tieto, joka perustuu tiedeyhteisön yhteisesti sopimilla menetelmillä tehtyihin tutkimuksiin.

Palkinto myönnetään ansiokkaasta tiedeviestinnästä sekä perinteisessä että uudessa mediassa.

https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto/henkilohaku/marina-heinonen-9030093
https://twitter.com/marinaheinonen

Skepsis ry:n hallitus 25.5.2019
Ville Aarnikko, Denis Galkin, Juha Leinivaara, Otto J. Mäkelä, Santtu Puukka, Osmo Tammisalo, Mikko Ville Valjento