Skepsis ry palkitsee vuosittain pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa kunnostautuneita Huuhaa-palkinnolla. Vastapainoksi Huuhaa-palkinnolle perustettiin 1995 Sokrates-palkinto, joka voidaan antaa tunnustuksena Skepsiksen toimenkuvaan kuuluvien asioiden ja sokraattisen rationaalisen ajattelun edistämisestä.

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2024 Huuhaa-palkinnon

Eiran sairaalalle ja lääkäriasemalle sekä Mehiläinen-konsernille

uskomushoitojen ja pseudotieteellisten teorioiden markkinoinnista osana lääkäri- ja sairaanhoitopalveluja

Eiran sairaala ja Mehiläinen markkinoivat vyöhyketerapian ja kraniosakraaliterapian kaltaisia uskomushoitoja osana palveluvalikoimaansa.

Eiran sairaalan verkkosivuilla kerrotaan, että vyöhyketerapialla voidaan ”vapauttaa energiaa, joka on juuttunut energiavirran epätasapainon vuoksi kehon elimiin”. Akupunktiota esitellään kertomalla sen ”puhdistavan meridiaanireittejä” ja sitä kautta "parantaen sairautta".

Mehiläisen mukaan kraniosakraaliterapian lähtökohtana on ”kehon ongelmakohtien löytäminen kraniosakraalijärjestelmää havainnoimalla” ja kehon ”traumat, tukkeumat tai epätasapainot tuntuvat kraniosakraalirytmissä”.

Lääketiede ei tunne kraniosakraalirytmien tai meridiaanireittien kaltaisia ilmiöitä, eikä edellä mainittujen hoitojen tehosta ole vahvaa tutkimusnäyttöä.

Eiran sairaala ja Mehiläinen tarjoavat runsaasti hyviä ja tieteelliseen näyttöön perustuvia lääkäripalveluita, mitkä ovat sellaisenaan korvaamattoman tärkeitä. Sen sijaan uskomushoitojen tarjoaminen lääkäri- ja sairaanhoitopalvelujen yhteydessä luo kuluttajille harhaanjohtavia mielikuvia uskomushoitojen tehosta ja pseudotieteellisten teorioiden uskottavuudesta sekä rapauttaa luottamusta lääketieteeseen.

Kuluttajien tulisi voida luottaa siihen, että sairaaloissa ja lääkäriasemilla tarjottava hoito perustuu uskomusten sijaan hyvään lääketieteelliseen näyttöön ja käytäntöihin. Skepsis ry kehottaa mainittuja tahoja harkitsemaan, ovatko uskomushoidot osana lääkäriaseman tai sairaalan palveluvalikoimaa eettisesti kestävää toimintaa.

Skepsis ry:n hallitus 2.12.2024
Ville Aarnikko, Markku Javanainen, Santtu Puukka, Vesa Tenhunen, Mikko Ville Valjento ja Niko Wessman


Lähdeviitteitä tekstissä mainittuihin kohtiin (haettu 2.12.2024)

Akupunktio
https://www.eiransairaala.fi/fi/Palvelut/Akupunktio

Kraniosakraaliterapia
https://www.mehilainen.fi/fysios-mehilainen/kraniosakraaliterapia

Edellisen linkin takana ollut sivu on poistettu palkinnon julkistamisen jälkeen, mutta arkistoitu versio löytyy edelleen täältä:
https://web.archive.org/web/20240723034714/https://www.mehilainen.fi/fysios-mehilainen/kraniosakraaliterapia


Vyöhyketerapia
https://www.eiransairaala.fi/fi/Asiantuntijat/Poncins-Catharina-de-
https://www.eiransairaala.fi/fi/Palvelut/Vyohyketerapia

Palkintotiedotteen jälkeen myös Eiran sairaalan sivuilta on poistettu Skepsiksen esiin nostamia kohtia. Mm. väitteet sairauden parantamisesta sekä termi ”meridiaanireitit” on poistettu akupunktiota käsitteleviltä sivuilta. Myös vyöhyketerapiaa esittelevältä sivulta on poistettu osia.



Skepsis ry on myöntänyt 2020 Sokrates-palkinnon

professori Juhani Knuutille

ansiokkaasta tiedeviestinnästään ja rohkeudestaan esiintyä julkisuudessa omalla persoonallaan

Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti on toiminut vuosia aktiivisena tutkitun tiedon popularisoijana ja puolustajana, sekä käsitellyt erilaisia terveysaiheita Turun Sanomien blogissaan vuodesta 2015. Hän kuuluu tutkitulla tiedolla virheellisiä uskomuksia vastaan kampanjoivan Vastalääke-sivuston työryhmään. Vuonna 2020 julkaistussa Kauppatavarana terveys -kirjassaan Knuuti arvioi kyseenalaisia terveysväittämiä tieteellisen näytön valossa.

Juhani Knuuti haluaa ensisijaisesti puolustaa laadukkaaseen tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa. “Henkilön oma subjektiivinen kokemus on äärettömän epäluotettava kertomaan minkään hoidon tehosta tai turvallisuudesta”, hän toteaa.

Skepsis ry:n hallitus 25.11.2020
Denis Galkin, Otto J. Mäkelä, Ville Aarnikko, Juha Leinivaara, Santtu Puukka, Osmo Tammisalo, Mikko Ville Valjento