Huuhaa-palkinto Eiran sairaalalle ja Mehiläiselle
Risto K. Järvinen
Lääkäriasemilla oli tarjolla mm. vyöhyketerapiaa, kraniosakraaliterapiaa ja akupunktiota.
Kuva: Pixabay
Skepsis myönsi vuoden 2024 Huuhaa-palkintonsa Eiran sairaalalle ja lääkäriasemalle sekä Mehiläinen-konsernille uskomushoitojen ja pseudotieteellisten teorioiden markkinoinnista osana lääkäri- ja sairaanhoitopalveluja.

Palkintotekstin mukaan Eiran sairaala ja Mehiläinen markkinoivat vyöhyketerapian ja kraniosakraaliterapian kaltaisia uskomushoitoja osana palveluvalikoimaansa.

Eiran sairaalan verkkosivuilla kerrotaan, että vyöhyketerapialla voidaan ”vapauttaa energiaa, joka on juuttunut energiavirran epätasapainon vuoksi kehon elimiin”. Akupunktiota esitellään kertomalla, että se ”puhdistaa meridiaanireittejä” ja sitä kautta ”parantaa sairautta”.

Mehiläisen sivujen mukaan kraniosakraaliterapian lähtökohtana on ”kehon ongelmakohtien löytäminen kraniosakraalijärjestelmää havainnoimalla”. Mehiläinen myös esittää, että kehon ”traumat, tukkeumat tai epätasapainot tuntuvat kraniosakraalirytmissä”.

Eettisesti kestävää toimintaa?

Skepsis korostaa, että lääketiede ei tunne kraniosakraalirytmien tai meridiaanireittien kaltaisia ilmiöitä, eikä edellä mainittujen hoitojen tehosta ole vahvaa tutkimusnäyttöä.

Eiran sairaala ja Mehiläinen tarjoavat runsaasti hyviä ja tieteelliseen näyttöön perustuvia lääkäripalveluita, mitkä ovat sellaisenaan korvaamattoman tärkeitä. Sen sijaan epätieteellisten uskomushoitojen tarjoaminen lääkäri- ja sairaanhoitopalvelujen yhteydessä luo kuluttajille harhaanjohtavia mielikuvia uskomushoitojen tehosta ja pseudotieteellisten teorioiden uskottavuudesta sekä rapauttaa luottamusta lääketieteeseen.

Kuluttajien tulisi voida luottaa siihen, että sairaaloissa ja lääkäriasemilla tarjottava hoito perustuu uskomusten sijaan hyvään lääketieteelliseen näyttöön ja käytäntöihin. Tähän perustuu lääketieteen ja koko lääkärikunnan ansaitsema luottamus.

Skepsis ry kehottaakin Huuhaa-palkittuja tahoja harkitsemaan, ovatko uskomushoidot osana lääkäriaseman tai sairaalan palveluvalikoimaa eettisesti kestävää toimintaa.

Selityksenä virhe

STT ei jostain syystä julkaissut Skepsiksen Huuhaa-palkintotiedotetta, mutta onneksi palkinnosta kirjoittivat ainakin Lääkärilehti, Mediuutiset, Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Palkinnosta tiedon saatuaan Mehiläinen julkaisi oman tiedotteensa:

”Skepsis ry on nostanut mediassa Huuhaa-maininnalla esiin kraniosakraaliterapiaa Mehiläisen palveluna. Skepsiksen esiin nostama hoito ei kuulu Mehiläisen palveluvalikoimaan. Mehiläinen tarjoaa Käypä hoito -suosituksiin ja tutkittuun lääketieteelliseen tietoon ja näyttöön perustuvaa hoitoa hyviä kliinisiä toimintatapoja noudattaen. Sama koskee Mehiläisellä ammatinharjoittajana toimivia terveydenhuollon ammattihenkilöitä koulutustaustasta riippumatta. Aiemmin toteutuneen yrityskaupan myötä virheellisesti Mehiläisen sivuille siirtynyt harhaanjohtava artikkeli on poistettu verkkosivuilta.”

Todellisuudessa kyse ei ollut yhdestä virheellisestä artikkelista, vaan ainakin viidestä Mehiläisen sivuilla mainitusta asiantuntijasta, joiden esittelyjen kohdalla mainittiin osaamisalueena kraniosakraaliterapia. He jatkavat Mehiläisessä edelleen. Outoa olisi, jos kraniosakraaliterapeuteille ei olisi voinut varata aikoja kraniosakraaliterapiaan.

Mehiläisen sivujen artikkelista ”Vauvahieronta eli vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta” poistettiin kaikki maininnat vyöhyketerapiasta. Nyt artikkeli löytyy nimellä ”Vauvahieronta”. Artikkelin poistetussa kohdassa mm. todettiin: ”Hoidossa yhdistyy vauvahieronnan miellyttävät otteet sekä vyöhyketerapiasta tuttujen heijastealueiden hoito.”

Viittaukset syöpähoitoihin hävisivät

Myös Eiran sairaala reagoi palkintoon. Iltalehti kertoi 4.12. että Eiran sairaalassa on ylilääkäri Anna Backin mukaan tehty tarkennuksia palvelusivujen teksteihin. Väitteet sairauden parantamisesta ja termi meridiaanireitit on poistettu akupunktiota käsitteleviltä sivuilta. Myös vyöhyketerapiaa esittelevältä sivulta on poistettu osia.

Skepsiksen ennen palkinnon myöntämistä tallentamista sivuista selviää esimerkiksi, että vyöhyketerapeutti Catharina de Poncinsin esittelystä on poistettu seuraava maininta: ”Vastaanotollani olen säännöllisesti ottanut vastaan potilaita monenlaisilla ongelmilla. Viimeisten kolmen vuoden aikana olen työskennellyt syöpäsäätiöille Ranskassa ja vastaanottanut sytostaattihoitoa saavia potilaita.”

Vyöhyketerapia saattaa Backin mukaan poistua Eiran sairaalan valikoimasta, mutta ei Skepsiksen palkinnon takia, vaan koska sen kysyntä on ollut pientä. Akupunktion suhteen tilanne on toinen. Akupunktio on Backin mukaan hyvin kysytty ja laajasti käytetty täydentävä hoitomuoto, joka voi tarjota apua muun muassa kivunlievitykseen erilaisissa sairauksissa.

”Akupunktiohoitoja tarjoavat ammatinharjoittajamme ovat menetelmän käyttöön korkeasti koulutettuja, ja heillä on sen hyödyntämisestä vuosien kokemus”, Back kertoo Iltalehdessä. Hänen mukaansa akupunktio säilyy Eiran sairaalan valikoimissa jatkossakin.

Eiralla on listoillaan edelleen myös ”kiinalaisen lääketieteen” asiantuntijoita.