Skepsis herätti kiinnostusta Educa-messuilla
Risto K. Järvinen
Skepsiksen puheenjohtaja Ville Aarnikko kävi monia antoisia keskusteluja Skepsiksen pöydän ääreen pysähtyneiden kanssa. (Risto K. Järvinen)
Skepsis osallistui tammikuussa ensimmäisen kerran Pohjoismaiden suurimpaan opetus- ja kasvatusalan tapahtumaan Educaan Helsingin Messukeskuksessa. Yhdistyksen pöydän ääreen pysähtyneistä henkilöistä arviolta joka neljäs tunsi Skepsiksen ainakin jollain tavalla. He pitivät Skepsiksen puheenjohtaja Ville Aarnikon mukaan Skepsistä erittäin tarpeellisena yhdistyksenä, etenkin nykyajan haastavassa informaatioympäristössä. Mukaan mahtui myös muutama ”epäilevällä” kannalla oleva, joista lopulta melkein kaikista tuli kuitenkin Skepsis-käännynnäisiä.
Suoranaisia väittelyitä ei ollut yhtäkään, mutta erittäin antoisia keskusteluja sitäkin enemmän. Lähimmäksi väittelyä eteni rakentava juttutuokio erään uskovaiseksi ilmoittautuneen uskonnonopettajan kanssa.
”Hän suhtautui lähtökohtaisesti nihkeällä tavalla Skepsikseen, mutta ilmoitti keskustelumme jälkeen muuttaneensa mieltään ja suhtautuvansa yhdistykseemme huomattavasti myötämielisemmin kuin ennen. Se oli hyvä kuulla”, Aarnikko kertoo.
Puheenjohtajan mieleen jäi myös se, kun toinen opettaja kertoi suunnittelevansa väitöskirjaa jostakin esoteerisesta aiheesta.
”Hänen kohdallaan mieleeni tuli Hengen ja tiedon messuilla vuosien varrella käymäni keskustelut.”
Muuan skeptikoiden juttusille tullut opettaja kertoi käyttäneensä Skepsiksen vuoden 2024 Eiran sairaalalle ja Mehiläiselle myöntämää Huuhaa-palkintoa kriittisen ajattelun opetuksessa. Toinen opettaja kertoi ajatuksestaan kutsua Skepsiksen edustaja luennoimaan kouluunsa.
”Nämä olivat mieluisaa kuultavaa ja vahvistivat tunnetta siitä, että Educa on Skepsikselle fiksu paikka olla näkyvillä ja tavoitettavissa.”
Kaksipäiväisillä messuilla päivystivät Aarnikon lisäksi Skepsiksen sihteeri Markku Javanainen ja pitkäaikainen aktiivi Jukka Vuori.
Erään opettajan kanssa keskusteltiin siitä, miten woke-aiheet näkyvät nykyään koulussa. Tästä edettiin luonnollisesti myös sukupuolen määrittelyyn.
”Minä pysyin lisääntymissukupuolessa eli siinä, että miehillä on pienemmät sukusolut ja naisella suuremmat, ja että jokainen tällä tavalla määritelty mies tai nainen voi sitten aivan vapaasti olla juuri semmoinen mies tai nainen, mitä ikinä onkaan tai haluaa olla”, Aarnikko kertoo.
”Keskustelukumppani sen sijaan nosti esiin käsitteen sosiaalisesta sukupuolesta (gender). Tämä on aina kiinnostanut minua, koska kukaan ei ole sitä ainakaan minulle osannut järkevästi perustella tai määritellä. Ongelmaksi tulee aivan liian ahtaat, mielivaltaiset tai stereotyyppiset määritelmät miehestä tai naisesta. Tai sitten määritelmä on niin epämääräinen, että se menettää kaiken selitystehonsa, ja sosiaalisia sukupuolia onkin yhtä monta kuin meitä ihmisiä. Näin kävi tälläkin kerralla. Jos joku osaa mielestään selittää asian paremmin, niin soitellaan tai tavataan jossain kahvilassa ja jutellaan lisää.”
Vielä yksi hyvällä tavalla Aarnikon mieleen jäänyt kohtaaminen oli opettajan kanssa, jolle oppilaat olivat esittäneet tiukan kysymyksen, mitä oli ennen alkuräjähdystä.
”Tätä sitten pähkäilimme yhdessä useamman keskustelijan kanssa niin pitkälle kuin rehellisesti kykenimme. Myönsimme heti alkuun, että aito ymmärryksemme asian tiimoilta loppuu suht nopeasti. Toistelimme fyysikoilta kuulemiamme lauseita siitä, että koko kysymyksenasettelu ei välttämättä ole mielekäs, sillä ymmärtääksemme itse aika käsitteenä alkoi vasta alkuräjähdyksen myötä. Tunnustimme skeptikkoina vajavaisen tietotasomme ja suosittelimme aiheeseen liittyvää yleistajuista kirjaa: Lawrence M. Krauss: A Universe From Nothing.”
Educa erosi Aarnikon mukaan merkittävästi kirjamessuista, jossa Skepsis oli mukana ensimmäisen kerran viime syksynä, sekä Hengen ja tiedon messuista, joissa Skepsis on ollut mukana vuosikymmeniä.
”Paikalla oli pääosin opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia. Ihmiset tulivat helpommin juttelemaan kuin kirjamessuilla ja suurin piirtein yhtä aktiivisesti kuin rajatiedon messuilla. Keskustelujen sisältö oli huomattavasti skeptisempää kuin kummassakaan edellä mainituista tapahtumista.”
Kannattiko osallistua? ”Kannatti! Uusia jäseniä tuli muutama, mutta idea olikin tehdä pitkällä tähtäimellä Skepsistä tunnetuksi meille hyvin soveltuvassa tapahtumassa. Educa oli Skepsikselle huomattavasti sopivampi ja hyödyllisempi paikka olla esillä kuin kirjamessut ja varsinkin rajatiedon messut. Ensi vuonna ehdottomasti uudelleen!”